Arbeidsliv

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er en av 104 ansatte i LO som er unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene.

LO unntar 4 av 10 ansatte

LO har 269 ansatte. 104 av dem er unntatt arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

Publisert Sist oppdatert

Det tilsvarer 39 prosent, altså nesten fire av ti ansatte i Landsorganisasjonen (LO). LO er Norges klart største arbeidstakerorganisasjon med sine over 930.000 medlemmer.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største interesseorganisasjon for bedrifter. NHO har 251 ansatte. Der er 80 unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene, andelen er 32 prosent.

«Ledende eller særlig uavhengig stilling»

Dagens Perspektiv har spurt et utvalg organisasjoner om hvordan de forholder seg til lovens arbeidstidbestemmelser og unntak fra denne. Vi starter med LO og NHO.

Først regelverket: «Arbeidstaker som har en ledende eller en særlig uavhengig stilling er unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene».

Bakgrunnen for at disse to gruppene av arbeidstakere er unntatt, er at «de utfører en type arbeid som krever stor fleksibilitet og at det dermed er uhensiktsmessig at tidsregistrering og arbeidstidsregler kommer til anvendelse.»

LO har mange advokater

LO definerer 49 av sine ansatte som ledere, og organisasjonen bruker et vidt lederbegrep som inkluderer «politisk ledelse, avdelingsledere, nestledere, regionledere samt seksjonsledere med personalansvar.»

At LO har 30 advokater som defineres som særlig selvstendige og 14 regionkontorer med egen ledelse, bidrar nok til antallet.

På toppen troner LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som ifølge LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø jobber «anslagsvis 55 timer i uka».

Gabrielsen er en av de 104 LO-ansatte som har unntak:

– Hvordan vurderer du signaleffekten av at landets største fagforening unntar nesten fire av ti ansatte i sin egen organisasjon fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven?

Jenny Ann Hammerø svarer:

– Det er gjort en konkret og individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle. At LO har 30 advokater som defineres som særlig selvstendige og 14 regionkontorer med egen ledelse, bidrar nok til antallet.

LO opplyser også det «etter Arbeidstilsynets gjennomgang i 2009 ble det foretatt en grundig gjennomgang av stillinger med unntak fra arbeidsbestemmelsene i tråd med gjeldende regelverk».

LO gjør også en konkret vurdering ved nyansettelser.

NHO kartla ansvar og oppgaver

Foto NHO-sjef Ole Erik Almlid. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

41 av NHOs 251 ansatte er definert som ledere: 9 i ledergruppa og 32 avdelingsdirektør og regiondirektører.

Totalt er 80 ansatte unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene. Informasjonssjef Øyvind Lind-Fossen forklarer:

– Det er stort sett alle ledere med personalansvar pluss advokater som har ledende eller særlig uavhengig stilling. Dette er vurdert gjennom kartlegging av ansvar og oppgaver.

Bestemmer selv

Det er opp til den enkelte virksomhet å foreta en konkret vurdering av hvilke stillinger som er ledende eller særlig uavhengig.

– Å definere en stilling som særlig uavhengig krever at virksomheten har foretatt en bred vurdering av stillingens innhold, sier avdelingsleder Jens Erik Romslo i Arbeidstidsenheten i Arbeidstilsynet.

Romslo understreker at det også i slike stillinger er krav om at arbeidstidsordningen skal være forsvarlig.

Her er noen spørsmål han anbefaler å stille som en del av vurderingen:

  • Prioriterer arbeidstakeren selv sine arbeidsoppgaver?

  • Kan arbeidstakeren selv bestemme hva hun eller han skal gjøre?

  • Kan arbeidstakeren delegere til andre?

  • Kan arbeidstakeren bestemme selv når arbeidet skal utføres, og hvordan det utføres?

– Arbeidstilsynet har for øvrig myndighet til å overprøve denne vurderingen i forbindelsen med tilsyn, sier Romslo.

Arbeidstilsynet har totalt 638 ansatte. 51 en av dem definert som ledere, likevel har organet som kontroller at arbeidsmiljøloven følges bare 13 ansatte som er unntatt arbeidstidsbestemmelsene: Direktør, avdelingsdirektørene i direktoratet (5) og regiondirektørene (7).

Verken LO eller NHO har i egen regi avdekket brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Arbeidstilsynet har heller ikke gjennomført tilsyn, i hvert fall ikke siden 2015, som Dagens Perspektiv ba om opplysninger om.

Powered by Labrador CMS