Arbeidsliv

Dag Ivar Dahl ser etter laksen i en av merdene til selskapet i Nesna kommune.

– Oppdrettsnæringen har et ufortjent dårlig rykte

De siste årene har lakseoppdrettsselskapet Tomma Laks vært veldig lønnsomt. I 2017 hadde selskapet et driftsresultat på nesten 100 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Bedriften Tomma Sjøprodukter ble stiftet av flere i 1985, men ble tatt av en konkursbølge som skylte innover landet i 1991, og som rammet Nord-Norge spesielt hardt.

Mye laks hopet seg opp uten å bli solgt. Da var det ingen, utenom Kjell Dahl, som ville satse på laks av de opprinnelige eierne på den lille øya Tomma i Nesna kommune i Nordland. Da han sto igjen alene ble navnet endret til Tomma Laks.

– Det var en kjempesmell. Du skal være ganske sta, steinhard og seig for å fortsette når man har tapt så mye penger og prosjektet kanskje er dømt nord og ned. Men Kjell mistet aldri troen på selskapet, sier sønnen Dag Ivar Dahl, som i dag driver selskapet.

Fiskelykken snudde

På den tiden hadde selskapet kun en konsesjon på laks. Dette endret seg derimot i 2009 da de bestemte seg for å doble antallet. Hvert løyve er på 780 tonn laks i året. Året før og året etter ble det også skapt flere arbeidsplasser i oppdrettsselskapet.

De inngikk samtidig en samdriftsavtale med den større aktøren Nova Sea som holder til på naboøya Lovund. Det betyr at Tomma Laks i dag drifter totalt syv konsesjoner.

– Da blir det mer fisk og da trenger vi flere folk, smiler Dag Ivar.

Å finne kvalifisert arbeidskraft har vært en av utfordringene ved å drive bedrift så langt nord. Men Tomma Laks var heldige, og fikk ansatt flere av sommervikarene sine da fiskelykken begynte å snu. De siste årene har det derimot ikke vært så lett å finne kvalifisert arbeidskraft.

Da blir det mer fisk og da trenger vi flere folk

Produksjonssyklusen på laks er enormt lang. Hvis man får ufaglærte folk, tar det utrolig lang tid å lære dem opp, forklarer Dag Ivar.

– Det handler også om interessen, noen tar det veldig fort, andre litt lengre tid. Det kan ta opptil to til tre år før du føler at du mestrer alle arbeidsoppgavene.

Mekaniske ferdigheter

Selv er Tomma-innfødte Dag Ivar Dahl utdannet bilmekaniker. Ikke fordi han noen sinne hadde en drøm om å stå på et verksted å skru på biler dagen lang, men fordi han elsker biler.

Dette gjenspeiles i den imponerende samlingen av veteranbiler som står parker på rekke og rad på havna utenfor lokalene til Tomma Laks.

Etter et par år som ferievikar i farens selskap, begynte Dag Ivar å jobbe i selskapet på heltid. I dag er han blitt daglig leder etter at Kjell pensjonerte seg.

Det å være mekaniker kommer derimot utrulig godt med i denne bransjen. Mye av arbeidet er teknisk, noe vi får se med egne øyne ute på fôringsflåten. Store maskiner står på natt og dag for å sikre at fisken får den mengden mat den skal.

Dag Ivar har alltid hatt en stor interesse for fisk. Ikke nødvendigvis det å skulle sette seg ut i båten i det øyeblikket arbeidsdagen er over, men selve lakseoppdretten.

– Resultatene. Det er virkelig målbart hvis du gjør en god jobb og for gode resultater – både biologisk og økonomisk, sier han mens han kaster ut en håndfull med mat til laksene i den ene merden.

En liten aktør

Dagens Perspektiv er med Dag Ivar ute på laksemerdene ved Helgelandskysten. Like etter at fôret treffer vannoverflaten begynner flere laks å hoppe.

Havet glitrer og sola gir gjenskinn i vannet. Man kan bare se laksen som svømmer like under overflaten, men i realiteten er merden 20 meter dyp. I hver merd er det lov å sette ut svimlende 250.000 laks.

I snitt produserer Tomma Laks mellom 8.000 og 10.000 tonn laks i årets.. Det er makstallet i Norge. All laksen blir slaktet i regi av Nova Sea på øya Lovund.

Laksen blir deretter sendt videre til Europa og litt til USA. Tomma Laks er en liten aktør sammenlignet med andre norske oppdrettere. Nova Sea har 33 konsesjoner og Tomma Laks har to. Forskjellene er derfor ganske store.

Det er artig å være med på nye eventyr

I samarbeid med Nova Sea, tester Dag Ivar nå ut en ny strategi med å sette ut større fisk i merdene. Han forklarer at det har blitt vanligere å sette ut fisk som har stått lengre på land for å korte ned produksjonstiden i havet.

– Det er artig å være med på nye eventyr. Nå er det tre uker siden vi satte laksen i havet. Om et år har vi svaret på om det lønner seg. Selvfølgelig er det risikofylt å ha laksen i havet, spesielt med tanke på lakselusa.

En kjempeutfordring

Han forklarer at historien bestandig gjentar seg. Nå føler oppdretteren at de har kontroll på lakselusa, men selv om problemene ikke er like store som de var for få år siden, understreker han at laksesykdommen er en kjempeutfordring.

Mye av grunnen til at laksen hopper over vannflaten, er for å prøve å sparke av seg lusa.

Mye av løsningen for å hanskes med lakselus har med forebygging å gjøre. Tomma Laks tar blant annet i bruk rensefisken rognkjeks og bruker laserteknologi for å skyte lusene etter at de fester seg på laksen.

Det er helt ufarlig for laksen og den reagerer ikke når vi lusa skytes, forsikrer Dag Ivar. Dette er en helt ny teknologi som styres fra hovedstaden.

– Vi kan ikke bare kaste rognfisk oppi merdene og tro at det vil virke mot all lusa, sier han.

Det er flere metoder å behandle fisken når den først har fått lus. Man kan bruke kjemikaler, medisin, eller mekanisk behandling, men ikke antibiotika understreker han. Det har nemlig ikke blitt tatt i bruk de tre siste tiårene.

– Man kan spyle lusa av laksen og man kan drepe den ved varmtvann. Men det er en stor påkjenning for fisken. Det beste verktøyet vi har i dag er å kunne forebygge.

Tøffe år

Ofte får oppdrettsnæringa gjennomgå i mediene og har fått skylden for å ødelegge den naturlige floraen i norske fjord- og havområder. Dag Ivar mener på sin side at næringen har et ufortjent dårlig rykte. Han forklarer at mye av det man får høre om kun er gamle myter.

Mellom 2011 og 2015 ble lakselusa kraftig omdiskutert. Dette var, ifølge Dag Ivar, en kjempevanskelig periode. Det var sterk residens mot de midlene oppdrettsnæringa hadde.

– Det var noen tøffe år med lusebekjempelse før vi fikk på plass de mekaniske løsningene.

Det var noen tøffe år med lusebekjempelse før vi fikk på plass de mekaniske løsningene

De siste årene har Tomma Laks vært veldig, veldig lønnsomt. I 2017 hadde selskapet et driftsresultat på nesten 100 millioner kroner.

– Vi har hatt store overskudd og det er nettopp det som gjør at vi har mulighet til å investere i nye prosjekter som Havhuset, Rensefisk og nye boliger.

Selskapet har også brukt flere millioner kroner de siste årene på å oppgradere utstyret. Blant annet har det blitt kjøpt inn nye båter, styringsanlegg for fôr og selve fôringsanleggene våre. Tidligere måtte de ansatte ut å gjøre alt de nå kan fra et styrerom, manuelt. Som å reise ut å for å mate fisken.

De rundt 25 ansatte er likevel ute på sjøen hver dag for å kontrollere at alt er som det skal ute på merdene. Dag Ivar er dessverre ikke ute like mye ute på sjøen som han skulle ønsket etter at han tok over ledelsen i 2012.

Powered by Labrador CMS