Arbeidsliv

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie skal legge frem ny arbeidslivspolitikk tirsdag. Bestemmelsene om generell adgang til midlertidig ansettelser ligger fast.

Rører ikke adgangen til midlertidige ansettelser

Samtlige av virksomhetene som ble undersøkt av Arbeidstilsynet, brøt med reglene for midlertidig ansettelse. Men regjeringen vil ikke endre loven.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har ingen planer om å endre reglene om generell adgang til midlertidig ansettelse, som ble innført i 2015.

Det skriver arbeids- og sosialdepartementet i en epost til Dagens Perspektiv.

– Vi vet foreløpig for lite om innen hvilke bransjer og type arbeid disse bruddene er funnet, hvor omfattende disse er, hva bruddene kan forklares med og hvordan Arbeidstilsynet følger disse opp, skriver departementet.

Som Dagens Perspektiv rapporterte forrige uke, har Arbeidstilsynet utført 67 kontroller av virksomheter som benytter seg av den generelle adgangen til å ansette folk i midlertidige stillinger uten noen spesiell begrunnelse, siden lovverket ble utvidet i 2015.

Avtaler på dette grunnlaget skal begrenses til 15 prosent av de ansatte i virksomheten.

Alle de undersøkte bedriftene brøt dette vilkåret.

Ny politikk

– Jeg tror at det er vanskelig for en del arbeidsgivere å vite hva det reelle regelverket er. Det er rotete. Da blir det lett å trå feil, sa Arbeiderpartiets Arild Grande i forrige uke.

Ap ønsker å skrote regelen.

Samtidig mener de at tallene understreker betydningen av et velfungerende Arbeidstilsyn.

Tirsdag skal Grande legge frem den endelige innstillingen fra partiets arbeidslivsutvalg, som har jobbet med å fornye politikken på området i et år. Blant forslagene er en kraftig økning av midlene til tilsynet, får Dagens Perspektiv bekreftet.

Blant andre tiltak for å bekjempe arbeidslivskriminalitet vil partiet foreslå at domsavsigelser og sanksjoner ved brudd på arbeidslivslovgivningen offentliggjøres, og at tilsynsmyndighetene gis økt mulighet til utveksling av informasjon ved at taushetsplikten mellom aktørene ved a-krimsentrene oppheves.

Samme dag skal regjeringen legge frem nye forslag til arbeidslivspolitikk. Også de vil satse på lettere informasjonsdeling mellom etatene og sterkere sanksjonsmidler mot a-krim, får DP opplyst.

Bruddene på 15-prosentregelen er dokumentert i en ny delrapport om midlertidighet og innleie av arbeidskraft, utført av Fafo på oppdrag fra departementet.

Myndighetene har bedt forskningsinstituttet om å analysere bruddene nærmere i hovedrapporten for forskningsprosjektet, som ferdigstilles på slutten av året.

 
Powered by Labrador CMS