Annonse
UTEN TILBUD: Én av fire danske sosialhjelpsmottakere får ikke det tilbudet om aktivering som de skal ha. Foto: Deanpictures/Dreamstime
Danmark

Sosialhjelpsmottakere får ikke lovpålagt aktivering

Sosialhjelpsmottakere får i stor utstrekning lov til å gå på passiv forsørgelse i mange danske kommuner, skriver avisen JydskeVestkysten.

Kommunene er lovpålagt å gi praksisplass eller annen aktivering til sosialhjelpsmottakere. Men mange danske kommuner oppfyller ikke denne plikten.

Én av fire uten tilbud

Aktivitetsklare sosialhjelpsmottakere skal ha det første tilbudet om arbeidspraksis, lønnstilskudd eller småjobber fra kommunen etter senest seks måneder. Deretter skal de ha et tilbud minst en gang i året. Mange får imidlertid ikke tilbudet de skal ha.

Dansk Arbejdsgiverforening har analysert offisiell statistikk og sett på antallet personer har mottatt sosialhjelp i minst ett år i løpet av en periode  på 65 uker, uten å få tilbud om aktivering fra sin kommune.

På landsplan har hver fjerde sosialhjelpsmottaker vært uten et slikt tilbud, viser statistikken.

I mange kommuner er andelen enda høyere: I 35 av Danmarks 98 kommuner er det så mange som én av tre sosialhjelpsmottakere som har stått uten et tilbud om praksis eller annen aktivering.

Les også: Få i jobb etter arbeidspraksis

Et problem

Mangelen av aktiveringstilbud er et problem både for samfunnet og for den enkelte, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Organisasjonen er kritisk til de store forskjellene mellom kommunene.

– I et land som Danmark kan vi nå enhver avkrok i løpet av få timer. Det er nærmest skandaløst med en så stor forskjell mellom kommunene i andelen sosialhjelpsmottakere som ikke får det lovpliktige tilbudet, sier underdirektør Erik Simonsen i Dansk Arbejdsgiverforening til JydskeVestkysten.

Annonse
Annonse
Annonse