Arbeidsliv

Heiko Junge / NTB scanpix

Tidligere Espresso House-ansatte med sterk kritikk mot ledelsen

Flere tidligere ansatte i Espresso House forteller om fryktkultur, ekstremt press, høyt antall sykemeldinger, overvåkning og ansatte som gråter på jobb.

Publisert Sist oppdatert

Det var svenske Aftonbladet som første omtalte en rekke historier fra tidligere Espresso House-ansatte.

E24 og Dagens Næringsliv har skrevet om hvordan tidligere ansatte har opplevd å jobbe for Espresso House her til lands.

Børge Bruteig (30) var tidligere daglig leder i Espresso House sin avdelig på Aker Brydde i Oslo og sier følgende til E24:

– Det var kjempeartig i kanskje tre måneder. Så oppdaget jeg hvor mange som ble psykisk syke, gikk på veggen, og ut i lange sykemeldinger. Dette er rovdrift av unge mennesker satt i system.

Ingen overtidsbetaling

Han legger til at han har sett enkelte jobbe nesten 300 timer i måneden, uten å få en eneste krone overtidsbetalt. Selv jobbet han en gang 30 timer i strekk.

Bruteig skal ha forsøkt å hjelpe sine ansatte så godt han kunne, men fordi få var organisert var det lite hjelp å hente fra fagforeningene. Ansatte skal også ha blitt frarådet å fagorganisere seg.

«Overraskende og leit»

Administrerende direktør i Espresso House Norge kommenterer opplysningene som har kommet frem som «overraskende og leit å høre».

– Vår jobb er å sørge for at fornøyde medarbeidere serverer fornøyde gjester, noe alle våre undersøkelser forteller at vi i dag gjør, skriver Gøystdal i en mail til Dagens Næringsliv.

Men ifølge Bruteig var hovedbudskapet fra ledelsen at kafeene skulle holde personalbudsjettene så lave som mulig.

– Veldig alvorlig

– Dette er veldig alvorlig. Det er absolutt ikke et arbeidsliv vi kan være bekjent av å ha, sier Trine Hammer som er nasjonal koordinator for overnatting- og serveringsbransjen i Arbeidstilsynet til Dagens Nærignsliv.

Også Fellesforbundet reagerer sterkt.

– Jeg synes at svaret fra ledelsen i Espresso House vitner om at de ikke tar problemet på alvor. Det er veldig lettvinte svar på såpass alvorlig historier, sier Clas Haarek Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet til Dagens Næringsliv.

Utnyttelse av unge mennesker

Både E24 og Dagens Næringsliv har i hovedsak snakket med unge mennesker. Hammer fra Arbeidstilsynet bekrefter overfor Dagens Næringsliv at slike saker ofte handler om unge mennesker.

– Dette er jo en sårbar gruppe med mennesker. De har ofte ikke like god oversikt over rettighetene sine som mer erfarne arbeidere, sier hun til avisa.

Powered by Labrador CMS