Arbeidsliv

Verden er opptatt av lønn – vi er ­opptatt av hygge

Nordmenn setter et «godt og hyggelig arbeidsmiljø» høyere enn «attraktiv lønn og goder» når det kommer til hvor vi ønsker å jobbe. Det er vi, sammen med våre svenske naboer, nesten alene om i verden.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge det globale bemanningsselskapet Randstad sin omfattende HR-undersøkelse «Employer Brand Research 2019», der 200.000 arbeidstakere fra 32 land er spurt om sine preferanser til arbeidsmarkedet og arbeidsgivere, mener 59 prosent av alle arbeidstakere mellom 18 og 65 år at «attraktiv lønn og goder» er det viktigste ved en jobb. Videre rangeres «balanse mellom arbeid og fritid» og «jobbsikkerhet» som viktigst ved valg av arbeidsgiver for verdens arbeidstakere.

 

I verden som helhet viser imidlertid årets undersøkelse at jobbsikkerhet og lønn er litt mindre viktig enn tidligere.

Foto Christian Børresen er ansvarlig for Ranstads Employer Brand-undersøkelse i Norge. (Foto: Ranstad)

– Det er fortsatt slik at drivere knyttet til sikkerhet, tygghet lønn og et balansert arbeidsliv er det viktigste for folk i et globalt perspektiv, sier markedssjef i Randstad Norge, Christian Børresen.

Men siden arbeidsledigheten har vært dalende i store deler av verden, så har dette med trygghet og jobbsikkerhet som preferanse også minsket noe i viktighet, påpeker han.

– Her opplever vi at verden tar litt etter Norge, siden vi har et arbeidsliv som er relativt preget av trygghet over mange år.

– Men det er fortsatt slik at 7 av 10 arbeidstakere ville gitt avkall på deler av lønnen i bytte for en sikker jobb. Vi ser dette både i sammenheng med en usikkerhet knyttet til utviklingen av den globale økonomien, men også knyttet til faktorer som digitalisering og robotifisering, framhever Børresen.

Lønn vs arbeidsmiljø

I de fleste deler av verden er god lønn en av de viktigste ønskene folk har til en jobb. Men Norge er annerledeslandet også her.

Jo, nordmenn oppgir gjerne lønn som årsak til at de skifter jobb, men det som får flest av oss til å bli værende i jobben er et godt arbeidsmiljø – mer enn lønn.

– I Norge har vi den «luksusen» å kunne ha godt arbeidsmiljø som faktor. Dette sier noe om at vi lever i et samfunn der vi tar enkelte ting for gitt, som i andre land fortsatt er utfordringer. Det gjelder elementære ting som retten til arbeid og lønn, men også i et større perspektiv, likestilling og rettferdighet, sier Christian Børresen.

Denne «luksusen» deler vi med resten av Skandinavia. I Sverige viser Randstads undersøkelse det samme som i Norge: Et godt arbeidsmiljø er det viktigste ved valg av jobb (59%), mens «interessante arbeidsoppgaver» og «god balanse mellom arbeid og fritid» følger etter på svenskenes «rangstige».

 

Arbeidstakerne står sterkt

Christian Børresen mener noe av grunnen til at vi ser dette så tydelig i Norge og Sverige er den sterke stilling og vern arbeidstakerne tradisjonelt har.

Børresen, som er ansvarlig for «Randstad Employer Brand Research» i Norge, fremhever at vi i Norge historisk har hatt sterke fagorganisasjoner og vi har også en lovgivning som beskytter arbeidstakeren i mange henseende. Det er årsaken til at norske arbeidstakere har en sterkere stilling enn i de fleste andre land.

– I tillegg til lav arbeidsledighet og det faktum at vi har stor mangel på kvalifisert personell innen flere fagområder, fører det til at det er arbeidstakerne som sitter med mange av de beste kortene på det norske arbeidsmarkedet.

Om undersøkelsen

Randstad Employer Branding Research er en representativ undersøkelse basert på oppfatningene til arbeidstakere mellom 18 og 65 år. Undersøkelsen kommer i år for 19. gang og har over 200.000 respondenter i 32 land over hele verden. Det utgjør 75 prosent av verdensøkonomien.

Powered by Labrador CMS