Arbeidsliv

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under den ukentlige pressekonferansen om koronasituasjonen i Norge.

Disse reiserådene bør helsepersonell følge

Ansatte i helsetjenesten og deres arbeidsgivere bør utvise ekstra varsomhet i forbindelse med utenlandsreiser og besøk fra utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at arbeidsgivere og ansatte i helsetjenesten bør vise ekstra aktsomhet rundt utenlandsreiser, samt ved besøk fra utlandet, som følge av spredningen av covid-19.

Denne oppfordringen er spesielt viktig for helsepersonell som er i kontakt med pasienter eller brukere.

– Helsepersonell i Norge har gjort en stor innsats i pandemien så langt, og situasjonen på norske sykehus og i kommunehelsetjenesten er i dag ganske normal med få innlagte koronapasienter. Vi ønsker at det fortsatt skal være slik etter sommerferien, og derfor er det viktig at helsepersonell er ekstra påpasselige etter å ha vært på ferie, uttaler assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Rådene som følger har som formål at man unngår situasjoner der man bringer smitte inn i helseinstitusjonene eller i pasientens og brukerens hjem.

Reiseråd til ansatte og arbeidsgivere i helsetjenesten:

  • Ansatte i helsetjenesten som velger å reise til «grønne land» utenom Norden, bør testes etter hjemkomst og før de har nær kontakt med pasienter eller brukere. De bør også ha en særlig årvåkenhet ved eventuelle symptomer. For øvrig vises det til faglige råd på FHIs nettsider.

  • Ansatte som mottar besøk i sitt hjem fra karantenepliktige land, bør være særlig oppmerksom på smittefare. Personellet bør ha en dialog med sin arbeidsgiver om besøket i forkant, slik at det kan tas nødvendige forholdsregler for å unngå økt risiko for overføring av smitte.

  • Arbeidsgiver bør ha et system for å kartlegge om ansatte og vikarer som har pasientnært arbeid, har vært eksponert for SARS-CoV-2 eller vært på utenlandsreise siste 10 dager.

Powered by Labrador CMS