Arbeidsliv

Vi har liten tillit til aksjemeglere, viser en fersk undersøkelse.

Disse yrkesgruppene stoler vi minst på

Noen yrkesgrupper nyter større tillit enn andre.

Publisert Sist oppdatert

Den norske befolkningen har størst tillit til forskere, viser tall fra den nye samfunnsundersøkelsen Respons Analyse har utført for Juristforbundet.

Forskere er klare vinnere etter at hele 85 prosent svarte at de hadde stor tillit til denne yrkesgruppen.

Det er hårfint foran dommere som skårer 83 prosent. Deretter følger jurister som er ansatte i stat og kommune (70 prosent) og advokater (68 prosent).

Nordmenns tillit til de juridiske yrkene har ikke endret seg stort siden forrige undersøkelse. Det er tilnærmet helt like resultater for de ulike profesjonene nå som da Juristforbundet spurte i 2018.

– Det gleder meg at våre medlemmer nyter så stor tillit i befolkningen. Båndet mellom innbyggerne og rettssystemet er helt avgjørende for at rettsstaten skal fungere optimalt, sier Juristforbundets president Håvard Holm i en pressemelding.

Tillit i tøffe tider

Det siste året har rettsvesenet fått mer oppmerksomhet enn vanlig, både under EØS-skandalen og de siste månedenes unntakstilstand grunnet koronaviruset.

– Jeg merker meg at den reduserte andelen med svært stor tiltro til domstolene, som ble registrert i Domstoladministrasjonens tiltroundersøkelse i desember 2019, ikke gir utslag i vår undersøkelse. Det tar jeg som et klart tegn på at tilliten til våre domstoler er dypt forankret i allmennhetens bevissthet. Det er av stor verdi for oss som samfunn, sier Holm

– Det er også gledelig at tilliten til jurister i offentlig forvaltning og til advokater fortsatt er høy, kanskje særlig i betraktning av diskusjonene i kjølvannet av EØS-skaldalen, sier Holm.

Spesielt domstolene har fått stor oppmerksomhet den siste tiden. I tillegg til EØS og korona har debatten om ny domstolstruktur fått mye plass i mediene, og det har vært fokus på de manglende ressursene for å ivareta samfunnsoppdraget.

– Våre medlemmer innehar posisjoner som stadig er gjenstand for debatt. Enten de er advokater, dommere eller i påtalemyndigheten. Da er det betryggende å lese at tilliten til våre medlemmer fortsatt står sterkt. Spesielt i urolige tider som vi nå er inne i, sier Holm.

Minst tillit

Deltagerne i undersøkelsen ble også spurt om hvor mye de stoler på en rekke andre yrkesgrupper. Her er det mer blandede tilbakemeldinger.

Nederst på listen finner vi PR-rådgivere, som kun 18 prosent har stor tillit til. Hakket bedre gjør aksjemeglere det med 24 prosent, mens politikere skårer 41 prosent.

Midt på treet finner vi ledere i næringslivet. Annenhver person sier de har stor tillit til denne gruppen, mens journalister får tiltro av 48 prosent.

Powered by Labrador CMS