Arbeidsliv

Stadig flere vil være ansatt innen helse- og omsorg.

«Formidabel utfordring for samfunnet»

Analytikere med spådommer om kompetansebehovet i 2040 tror det kan bli tøft å heve utdanningsnivået.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidslivet har endret seg mye de siste 15 årene. Også hvis man kun ser på de store tallene.

For det første er vi blitt mange flere. Mellom 2003 og 2018 økte sysselsettingen med 19 prosent. Det er 400.000 nye jobber som ikke fantes før.

Mange av disse nye jobbene er innen helse og omsorg. Men også innen bygg- og anlegg er veksten på opp mot 100.000 jobber. Størst nedgang har det vært innen landbruket.

I en rapport utført av Samfunnsøkonomisk analyse for NHO pekes det på at frem mot 2040 skal det komme til enda 300.000 flere arbeidsplasser.

Foto Helse- og omsorg (rød) breier seg ut mot 2040. Figur: Samfunnsøkonomisk analyse.

Fremskrivningenen lever ingen tvil om hva som vil være den dominerende arbeidsplassen om 20 år. Helse- og omsorg vil øke veksttakten fra 21 prosent fra 2003 til 27 prosent mot 2040. Fra dagens 560.000 ansatte i helsevesenet skal tallet opp til 800.000 om 20 år.

Flere med høyere utdanning

Mens veksten i jobber som krever lite forhåndskunnskaper stagnerer eller faller, skyter den fart for yrker som krever en form for høyere utdannelse. Trenden fra 2003, hvor 28 prosent høyere utdanning, til 15 år senere hvor 39 prosent hadde det, er ventet å fortsette.

I rapporten anslås at over halvparten av sysselsatte vil ha en form for høyere utdanning i 2040.

Men det vil ikke skje av seg selv.

Formidabel oppgave

Analysen legger til grunn at fremtidige regjeringer øker investeringene i offentlig utdanning vesentlig. Lengden på utdanningene, eller tiden som brukes til å gjennomføre dem, forventes å øke - som igjen krever mer offentlig pengebruk. Til sist tas det høyde for at flere både ønsker og vil ha behov for, etterutdanning.

Rapportens forfattere poengterer at det kan se ut som en formidabel oppgave for det norske samfunnet å øke utdanningsnivået så mye. Allerede i dag vet vi at mange faller fra selv korte løp innen videregående skole.

Konklusjonen i rapporten er at både villigheten og muligheten til å ta høyere utdanning må øke enda mer enn det vi har sett så langt. Faren er at veksten i kunnskapsbaserte næringer bremser opp, advares det.

Powered by Labrador CMS