Arbeidsliv

Har arbeidsgiver anledning til å velge fritt blant sine permitterte ansatte, når det gjelder hvem de ønsker å kalle tilbake igjen på jobb?

Kan arbeidsgiver velge fritt når permitterte ansatte hentes tilbake?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: En stor del av våre ansatte er permitterte. Vi har forstått det slik at arbeidsgiver har anledning til å hente inn igjen permitterte arbeidstakere for å jobbe i kortere perioder – inntil seks uker.

Vi vil antakelig få behov for å benytte oss av denne adgangen, og i den forbindelse lurer vi på: Har vi anledning til å velge fritt blant våre permitterte ansatte, når det gjelder hvem vi ønsker å kalle tilbake igjen på jobb?

Svar: På samme måte som for utvelgelsen av de ansatte som ble permittert i utgangspunktet, må også utvelgelsen av hvilke ansatte som skal tas tilbake på jobb for en periode være saklig begrunnet.

Bedriften bør foreta en helhetsvurdering av de permitterte ansatte, med de samme kriteriene som ble brukt ved permitteringen. Denne vurderingen kan imidlertid sammenholdes med bedriftens behov akkurat nå.

Det vil si at dersom dere nå f.eks. har behov for en særskilt kompetanse, vil det være saklig å ta inn igjen den eller de ansatte som besitter den kompetansen dere behøver.

Hvis det er flere ansatte som besitter slik kompetanse enn det dere behøver, bør det benyttes saklige kriterier for å velge ut ansatte som hentes tilbake; eksempelvis ansiennitet og egnethet.

Det kan i en slik utvelgelsesprosess være lurt å drøfte det oppståtte behovet for arbeidskraft med de ansattes tillitsvalgte.

Det er også viktig å dokumentere de vurderinger som er blitt gjort – herunder hvorfor bedriften har et økt arbeidskraftsbehov akkurat nå, og hvorfor man har behov for akkurat de ansatte som har blitt kalt tilbake på jobb.

For virksomheter som er bundet av tariffavtale, må man også ta hensyn til eventuelle bestemmelser om både saksbehandling og utvelgelseskriterier i denne.

Powered by Labrador CMS