Arbeidsliv

Kan vi som arbeidsgiver permittere ansatte som en følge av koronaviruset?

Kan vi som arbeidsgiver permittere ansatte som en følge av koronaviruset?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Kan vi som arbeidsgiver permittere ansatte som en følge av koronaviruset?

Svar: Adgangen til å permittere ansatte vil enten være regulert i den tariffavtalen som eventuelt gjelder i deres virksomhet (bl.a. hovedavtalen LO-NHO), ellers har arbeidsgiver også en ulovfestet permitteringsadgang. Vilkårene for permittering kan åpne for at ansatte etter en nærmere vurdering kan permitteres som følge av koronaviruset.

I vurderingen av om man har adgang til å permittere, må man se hen til hvilke konsekvenser koronaviruset får for bedriften. Dersom arbeidsgiver – i en forbigående periode – ikke kan sysselsette sine ansatte på en måte som er økonomisk forsvarlig, kan dette åpne for permitteringsadgang.

Arbeidsgiver er uansett nødt til å foreta en saklig og konkret vurdering før man går til permittering. Det er også viktig å huske at generell smittefrykt ikke er permitteringsgrunn.

I tillegg er det viktig å huske at regler som gjelder for varslingsfrist før permittering igangsettes, samt at arbeidsgiver har lønnsplikt de første 15 arbeidsdagene etter igangsatt permittering, også gjelder der permitteringen skyldes koronaviruset.

Powered by Labrador CMS