Annonse
TOM FLYPLASS: Gardermoen er tom om dagen, og korona-krisa har gått spesielt hardt ut over flyplassregionen. Tiltaksarrangøren OrbitArena er bekymret for at høy arbeidsledighet vil gjøre det spesielt vanskelig for folk med hull i CV-en. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tøffere arbeidsmarked

Personer med hull i CV-en risikerer å tape

– I det nye arbeidsmarkedet etter pandemien med økt konkurranse om jobbene, kan de som har vært ute av arbeidslivet havne bakerst i køen, advarer Hanne Ulsletten i et intervju i Romerikes Blad. Hun er administrerende direktør hos tiltaksarrangøren OrbitArena. Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.

Romerike er hjem til Norges største flyplass, og er derfor hardere truffet av korona-krisen enn mange andre steder. Det er beregnet at ledigheten i Norge vil ligge på 5,9 prosent i 2021.

– Etter «korona-arbeidsmarkedet» vil det nok stabilisere seg på en høyere prosent her, tror Ulsletten. Hun roper derfor varsku om at personer med hull i CV-en risikerer å slite på arbeidsmarkedet fremover.

Tettere dialog med bedriftene

For å unngå at disse personene taper i kampen om arbeidsplasser, må en tett dialog og et godt samarbeid med det private næringslivet og tiltaksarrangører på plass, mener Ulsletten. Hun peker spesielt på behovet for at tiltaksarrangørene og bedriftene sammen finner de kandidatene som passer til behovene bedriftene har.

Å få på plass noe tilsvarende med det offentlige er ikke like enkelt.

Dessverre opplever vi at det er vanskeligere å rekruttere til stillinger i det offentlige enn det private næringsliv, blant annet på grunn av regelverket som sier at alle stillinger skal utlyses. Er stillingen først lyst ut, når de som har vært ute av arbeidslivet en periode sjelden opp i konkurransen, sier hun.

Høyere status

Personal- og fagansvarlig i OrbitArena Elin Nystad forteller at det samtidig har det blitt mer status å jobbe innen helse, renhold og dagligvarebransjen under koronapandemien – bransjer som Orbit Arena rekrutterer medarbeidere til. Dette er dessuten bransjer som ikke har måttet stenge ned under pandemien.

Pandemien har gitt det å jobbe i matvarebutikk og innenfor renhold og helse en statusheving. Man ser hvor verdifulle disse medarbeiderne er for samfunnet. Det er positivt. Renhold vil det i hvert fall ikke bli mindre behov for framover, sier Nystad til avisa.

Annonse
Annonse
Annonse