Annonse
ÅPNER FOR ENDRING: Både Rødt-leder Bjørnar Moxnes (t.v.) og SV-leder Audun Lysbakken er åpne for å se på særaldersgrensene som gjelder for noen yrkesgrupper i det offentlige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rødt og SV åpner for å se på særaldersgrenser

Siden oktober i fjor har staten forhandlet med LO, Unio, YS og Akademikerne om endring av særaldersgrenser for ansatte i offentlig sektor. Særaldersgrensene innebærer blant annet at ansatte i forsvaret og politiet kan gå av når de er 57 år, hvis de da har jobbet i minst 28 år.

Onsdag i forrige uke brøt forhandlingene sammen fordi fagforbundene mente tilbudet fra staten var uakseptabelt.

– Tilbudet fra regjeringen er rett og slett for dårlig og avvikler i praksis særaldersgrensene over tid. Regjeringen setter pensjonen til over 200.000 arbeidstakere i spill. Det kan vi ikke være med på, sa LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik til NTB.

SV og Rødt er åpne for endringer

Nå varsler både SV og Rødt at de er villige til å se på en endring av aldersgrensene.

– Men da må en sørge for at de som må gå av tidlig, der det skal være særaldersgrenser, at det der er et rettferdig pensjonsnivå, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK. Han opplever at fagbevegelsen er villig til å diskutere endringer i aldergrensene.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes åpner for at flere må jobbe lenger, men han vil at fagforeningene skal ha siste ordet.

– Det er bra at brann- og redningspersonell må gå av tidlig, fordi de må klatre inn av vinduer og bære folk ut av brennende hus og ha helse og styrke til det. Så en del av reglene er åpenbart fornuftige. Mens andre kan det være grunn til å se nærmere på. Men det må være en konkret vurdering yrke for yrke, sier han til NRK.

Annonse
Annonse
Annonse