Annonse
Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud

2016 vedtok Helse sør-øst å legge ned Ullevål for å bygge et stort regionsykehus på Gaustad. I tillegg skal det bygges et lokalsykehus på Aker.

Planene er godkjent av helseminister Bent Høie (H), men er blitt møtt med mye kritikk.

Før valget gikk alle partiene i Oslo, bortsett fra Ap og Høyre, sammen for å kreve omkamp om Ullevål sykehus. Ap og Høyre hadde flertall i det forrige bystyret, men etter høstens valg har partiene som ønsker bevaring av Ullevål til sammen 32 av de 59 setene i Oslo bystyre.

Bekymret

Bystyrepartiene FNB, Frp, KrF, MDG, Rødt, Senterpartiet, SV og Venstre vil onsdag holde en pressekonferanse om sykehusplanene. Helsepartiet, som ikke er representert i bystyret, er også med på initiativet.

– Våre partier, som nå utgjør flertall i Oslo bystyre, er svært bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud om Helse Sør-Østs vedtatte planer gjennomføres, skriver partiene i en pressemelding.

Nå varsler de en felles pressekonferansen på Rådhuset klokken 17.30 onsdag ettermiddag.

Vil prioritere Aker

Flertallet i bystyret mener det er utbyggingen av Aker sykehus som bør prioriteres, for å sikre Groruddalens befolkning et fullverdig sykehustilbud.

De peker på at sykehusene som i dag har ansvaret for bydelene i Groruddalen, allerede trenger avlastning.

I tillegg understreker partiene i en felles pressemelding at reguleringsrisikoen både på Aker og Gaustad er høy, noe som kan by på utfordringer.

Utbyggingsprosjektet har også møtt motstand i fagmiljøene. Sykepleierforbundet og LO i Oslo står sammen i kravet om å stanse prosjektet på Gaustad og ønsker en full utredning av Ullevål.

Kan gå ut over psykiatrien

Aina Stenersen (Frp), leder av helse- og omsorgskomiteen i Oslo, er også bekymret for Helse Sør-Østs planer om en samlokalisering av alle psykiatriske sykehusplasser i et nybygg på Nye Aker sykehus.

– Utbyggingen på Rikshospitalet forutsetter også en nedleggelse av Gaustad sykehus med sine store grøntarealer, nærhet til marka og gode tjenestemessige variasjon innen psykisk helse og avhengighetsbehandling, sier Stenersen, og peker på at det også kan bli færre sengeplasser i psykiatrien.

I Dagsavisen har personer i fagmiljøet omtalt Gaustad sykehus som «umistelig».

Annonse
Annonse
Annonse