Annonse
50 MILLIONER: Anslagsvis 50 millioner mennesker har i dag demens, og Alzheimers sykdom er den vanligste formen. Foto: Frank May / NTB scanpix
WHOs beste demens-råd

Hold hele kroppen frisk

– Selv om alder er den fremste kjente risikofaktoren, er demens verken en naturlig eller uunngåelig konsekvens av aldring, fastslår WHO i en rapport tirsdag.

Anslagsvis 50 millioner mennesker har i dag demens, og Alzheimers sykdom er den vanligste formen. Årlig registreres 10 millioner nye tilfeller, og innen 2050 ventes antall demente å ha steget til 152 millioner, ifølge FN-organisasjonen.

Det finnes i dag ingen kur, og mange eksperimentelle behandlinger har mislyktes.

En rekke helsetilstander og atferder påvirker mulighetene for å utvikle demens. Forskning antyder at hele ett av tre tilfeller kunne vært unngått, ifølge forskningssjef Maria Carrillo i Alzheimer's Association, som har publisert lignende råd.

Fedme og depresjon

WHOs råd for å forebygge demens minner om mange velkjente kost- og livsstilsråd:

Spis sunt, tren regelmessig og ha et aktivt sosialt liv. Stump røyken, og ikke overspis eller misbruk alkohol.

Sørg for å få behandling for andre helseplager som diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fedme og depresjon.

– Dette bekrefter det vi lenge har hatt mistanke om. At det som er godt for hjertet vårt, også er godt for hjernen, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vitaminpiller

En middelhavsinspirert diett kan muligens bidra til å redusere risikoen for demens, ifølge retningslinjene. WHO anbefaler derimot ikke vitamin B- eller E-piller, fiskeolje og såkalt multikomplekse kosttilskudd og slår fast at disse ikke har noen effekt for hjernen.

– Det finnes for tiden ikke bevis for at det å ta disse kosttilskuddene faktisk reduserer risikoen for kognitiv tilbakegang og demens. Faktisk vet vi at de i høye doser kan være skadelige, sier WHO-legen Neerja Cowdhary.

WHO anbefaler hjernetrim, selv om det fins lite bevis for at det virker forebyggende på demens, heter det. Det er heller ikke grunnlag for å anbefale antidepressiver for å redusere demensrisikoen – men disse kan brukes til å behandle depresjon, heter det i rapporten.

Sosial aktivitet

WHO peker på studier som viser at sosial isolasjon kan øke risikoen for at eldre mennesker utvikler kognitiv svekkelse. Men FN-organet erkjenner at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å fastslå at økt sosial aktivitet faktisk reduserer risikoen for å utvikle demens.

Demens forårsakes av flere ulike hjernesykdommer som rammer hukommelsen, tankegangen, oppførsel og muligheten til å utføre vanlige aktiviteter i hverdagen.

Rundt 5 til 8 prosent av personer over 60 år er rammet av Alzheimers eller andre former for demens.

Annonse
Annonse
Annonse