Annonse
RETTIGHET: Kommunene har en plikt til å tilby BPA, og personer med et stort assistansebehov har rett til å få tjenestene organisert på denne måten. Foto: Pablo Hidalgo/Dreamstime

Mange kommuner uten brukerstyrt personlig assistanse

Mange kommunale ledere vet heller ikke om deres innbyggere kan velge BPA-leverandør selv eller ikke, skriver Handicapnytt.

BPA-leverandøren Humana omsorg og assistanse har gjennomført en undersøkelse som ser på brukerstyrt personlig assistanse og hva som skjer rundt i kommunene på dette området.

I undersøkelsen har Annalect Norge spurt kommunene anonymt.

– Vi spør om noen funksjonshemmede i kommunen har BPA. 85 prosent sier ja og 15 prosent nei, sier divisjonsdirektør i Humana omsorg og assistanse, Jon Torp. Han leder selskapets BPA-virksomhet.

Humana har spurt et representativt utvalg av kommunene – én av fire. 15 prosent, det er 63 kommuner.

Brukerstyrt personlig assistanse

  • BPA er en lovfestet rettighet for funksjonshemmede med assistansebehov.
  • Det skiller seg fra mer tradisjonelle tjenestene ved at det er personen med funksjonsnedsettelse som selv bestemmer hvordan assistansen skal være.
  • Formålet er å gi personer med stort hjelpebehov større frihet til å styre tjenestene og hverdagen selv.

Tror ikke på kommunene

Jon Torp er ikke i tvil om at tallene avdekker at noen som burde hatt BPA, ikke får det:

– At ingen i disse kommunene er i målgruppen for BPA, står ikke til troende, sier han til Handicapnytt.

Han minner om at kommunene har en plikt til å tilby BPA, og at personer med et stort assistansebehov har rett til å få tjenestene organisert på denne måten:

– Dette er en rettighet, på samme måte som det å gå på skole når du er seks år. Jeg skal love deg at det ville blitt ramaskrik hvis 15 prosent av norske kommuner hadde sagt at de blåser i seksårsreformen, fortsetter Jon Torp.

I undersøkelsen er også kommunene spurt om personer med BPA har fritt brukervalg og kan velge leverandør selv. Halvparten sier ja, 34 prosent nei og 16 prosent vet ikke.

Annonse
Annonse
Annonse