Annonse
TURGLADE: Nordmenn liker aller best å gå tur som trening, og turgåing er også den treningsaktivteten som nordmenn gjør oftest, ifølge tall fra SSB. Foto: Berit Keilen/NTB Scanpix

Nordmenn foretrekker tur som trening

Onsdag la Statistisk sentralbyrå frem nye levekårstall for trening. De viser at raske fotturer er den treningsaktiviteten nordmenn aller helst driver med, og også gjør oftest.

76 prosent av befolkningen oppgir å ha gått en rask tur de siste 12 månedene.

Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, mener dette sender et tydelig signal til politikerne som er opptatt av folkehelse.

– Dette viser at det er billige investeringer som tilrettelegging av turstier regjeringen har mest å vinne på, kontra dyre idrettsanlegg og haller, uttaler Heimdal i en pressemelding.

Ønsker omlegging

Heimdal mener de store hallene ikke skaper aktivitet i de store massene, fordi hallidretter ikke er så utbredt blant den voksne befolkningen. Norsk Friluftsliv mener dette bør få konsekvenser for den kommende handlingsplanen for fysisk aktivitet.

– Tallene viser at trygge turveier og stier bør være viktige satsingsområder om vi skal få flere opp av sofaen fremover, sier Heimdal.

Regjeringen har som uttalt mål at Norge skal være blant de tre landene i verden med høyst levealder.

For å få til det, mener Norsk Friluftsliv at den kommende handlingsplanen til regjeringen bør varsle en omlegging av norsk idretts- og aktivitetspolitikk.

Stier taper mot hallene

Ifølge Norsk Friluftsliv viser tidligere undersøkelser fra NMBU at nye turveier taper i konkurransen mot store haller og anlegg når kroner og arealer skal fordeles i kommunene.

Det syns Heimdal er rart.

Særlig nå de samme undersøkelsen fra NMBU også slår fast at det er turveiene som har størst potensiale for å få flere i aktivitet.

– Nettopp dette er et godt argument for at det bør opprettes aktivitetsråd for lavterskelaktivitet i norske kommuner, som kan delta i medvirkningsprosessene på lik linje med idrettsråd, sier Heimdal i pressemeldingen.

Annonse
Annonse
Annonse