Annonse
BEKYMRET FOR BIVIRKNINGER: Seks av ti av de spurte i en undersøkelse er bekymret for mulige bivirkninger av en koronavaksine. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

En av seks vil ikke ta koronavaksine

Nesten to av tre (63 prosent) sier at de vil ta en vaksine når den kommer, viser undersøkelsen fra Norsk koronamonitor. Samtidig avdekker undersøkelsen betydelig skepsis. 16 prosent svarer nei og 22 prosent vet ikke.

Menn er mer positiv innstilt til vaksinen enn kvinner – henholdsvis 67 og 58 prosent. Blant folk i 30-40-årene svarer under halvparten at de vil si ja til vaksine. Dette er betydelig lavere enn eldre og yngre, hvor rundt sju av ti er positive.

Få tror på vaksine i år

Sverige skal sørge for at Norge får tilgang til den såkalte Oxford-vaksinen som EU har inngått avtale om å kjøpe dersom den blir godkjent.

Bare 15 prosent av de spurte har tro på at vaksinen vil komme i løpet av året. Det er en nedgang på 5 prosentpoeng fra juli. I april trodde nesten annenhver nordmann at vaksinen ville være klar i år.

– Stadig færre tror på en vaksine i år. Folk forstår at det tar tid å lage en vaksine, og at produksjon og distribusjon også krever tid, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Seks av ti frykter bivirkninger

Norsk koronamonitor har spurt 1.400 nordmenn om de vil ta en vaksine når den kommer.

Seks av ti svarer at de er bekymret for bivirkninger. Kvinner frykter dette mer enn menn. Mest utbredt er bekymring i aldersgruppen mellom 30 og 60 år.

Forskerne bak den såkalte Oxford-vaksinen har i en fase én og to-studie testet vaksinen på mennesker uten å finne alvorlige bivirkninger, men nå er uttestingen i fase tre hvor langt flere testes.

Annonse
Annonse
Annonse