Annonse
KORONAVAKSINE: Annenhver nordmann tror det kommer en koronavaksine i år, men de med høy utdanning har mindre tro på dette enn andre. Foto: Ozge Emir/iStock

Én av to tror på koronavaksine i år

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt over 2600 nordmenn om de tror vi får en vaksine i løpet av året.

Om lag halvparten (48 prosent) tror det kommer en vaksine mot koronaviruset i løpet av 2020. Én av tre (32 prosent) sier nei, og én av fem (20 prosent) svarer vet ikke.

– Det spiller liten rolle hvor i landet vi bor eller hvor gamle vi er, uansett tror annenhver på vaksine i år, mens resten sier nei eller er usikre på når koronavaksinen kommer. Det som er tydelig, er at de med høyest utdanning tror klart minst på koronavaksine i år, sier seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion.

Kan ta tid

Selv om det har kommet flere meldinger om at en vaksine kan være på vei i løpet av måneder, har nordmenn også hørt at vaksinen tar tid og i beste fall er klare om 18 måneder.

– Media har ukentlig nyheter om mulige fremskritt for koronavaksine fra forskningsmiljøer i inn- og utlandet. Noen gir inntrykk av at vaksinen nærmest er rett rundt hjørnet, andre sier at det vil ta minst 18 måneder, ja trolig flere år, sier Askheim.

Koronakrise minst ut 2020

I starten av nedstengingen av Norge trodde cirka hver fjerde innbygger at koronautbruddet ville vare i over ni måneder – eller ut året. Nå har dette mer enn doblet seg. Nå tror seks av ti nordmenn at koronautbruddet i Norge vil vare ni måneder eller mer.

– Vi har sett en tydelig tendens til at nordmenn i begynnelsen var ganske optimistiske når det gjelder tidsperspektivet på hvor lenge koronakrisen ville vedvare, men at nordmenn flest etter hvert faller ned på at dette vil ta tid. Minst ut året, sier Askheim.

Annonse
Annonse
Annonse