Annonse
VIL HA OMKAMP: Man kan spekulere på om to sykehus på mellomlang sikt uansett vil føre til en kontrollert nedlegging, rett og slett fordi befolkningsgrunnlaget er for tynt, mener helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Fremskrittspartiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Frp varsler omkamp etter sykehusbeslutning på Helgeland

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kunngjorde mandag at både Sandnessjøen og Mo i Rana skal ha sykehus med akuttfunksjoner.

Dette åpner for omkamp om sykehusstrukturen i Møre og Romsdal og Finnmark, varsler helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Frp.

Hun påpeker at det i Alta-regionen er over to timer med gode kjøreforhold til nærmeste lokalsykehus, og at Nordmøre, som er en region nesten på størrelse med Helgeland, vil stå uten sykehus.

Frp: Midlertidig løsning

– Jeg forstår ikke hvordan Bent Høie kan mene at denne to-sykehusmodellen er det beste for Helgeland, men ikke det beste for Vest-Finnmark og Nordmøre. Det er vanskelig å forsvare overfor dem som bor og lever i disse regionene, skriver Bruun-Gundersen i en epost til NTB.

Hun antyder at befolkningsgrunnlaget på Helgeland er for tynt for å opprettholde to sykehus, og at det kan gå mot en kontrollert nedlegging.

– Dette er strengt tatt bare en midlertidig løsning som kan fungere OK i noen år fremover. Det er åpenbart at det beste for pasientene og fagmiljøet på Helgeland er å samle akuttberedskapen innenfor medisin og kirurgi på ett sykehus, mener Bruun-Gundersen.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er derimot glade for at to-sykehusmodellen vant fram.

– En viktig beslutning for å sikre skreddersøm, men også nok volum til spesialisering. Løsningen krever et løft for prehospitale tjenester og en god prosess videre med fagfolkene, skriver Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol i en SMS til NTB.

– Frps sanne ansikt

Senterpartiet sier avstand til fødetilbud og akuttilbud gjorde det nødvendig med to akuttsykehus i helgelandsregionen. Helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe understreker at det er avgjørende at begge sykehus får beholde fullverdige akuttfunksjoner slik at det minste sykehuset skal være bærekraftig på sikt.

Toppe sier Frp «viser sitt sanne ansikt» i sykehuspolitikken, og at trusselen om omkamp viser at partiet er for sentralisering av tilbudet.

Sløsing med tid og ressurser

Helseminister Bent Høie har gjort det klart at en omkamp om sykehusstrukturen på Helgeland vil være sløsing med tid og ressurser. Hans partifelle, helsepolitisk talsmann Sveinung Stensland, sier en omkamp bare vil bidra til å holde liv i en lang og vond konflikt.

– Frp sier de er mot symbolpolitikk, men å slåss for en omkamp er nettopp det. Slaget har stått i flere tiår, nå er det handling som gjelder. Der kommer de til kort, vi vil ha handlekraft og ikke kranglekraft, sier han.

Rana-ordfører er lettet

Ordfører Geir Waage (Ap) i Mo i Rana er lettet over at byen får beholde sykehuset. – Vi har blitt hørt, sier han.

– I dag er vi lettet og fornøyde over at enhver tvil om fremtiden til sykehuset i Mo i Rana er ryddet av veien. Vi vil rette en stor takk til de sykehusansatte og til alle som har engasjert seg og stilt opp for sykehuset vårt. Deres stemme har blitt hørt, sier Waage og varaordfører Anita Sollie i en pressemelding.

Mandagens sykehusvedtak innebærer at ledelsesfunksjonene til Helse nord blir flyttet til det nye hovedsykehuset i Sandnessjøen. Waage er overrasket over at Høie ikke har avvist dette.

– De ansatte som berøres, vil neppe flytte til Sandnessjøen. Helseforetaket vil da miste viktig kompetanse. Det er bekymringsfullt, sier Waage, som varsler at han vil se på alle sider av vedtaket om å flytte ledelsen.

Annonse
Annonse
Annonse