Annonse
HENSIKTEN ER OPPNÅDD: Helseminister Bent Høie sier hensikten med tilskuddet er oppnådd, og målet om å sikre psykologer i kommunene nå følges opp med lovkrav.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Frykt for kutt i psykologtilbudet i kommunene

Grunnen til bekymringen er lovkravet fra 1. januar som sier at alle kommuner skal ha psykologkompetanse. Samme dag forsvant kommunenes mulighet for å søke om tilskudd til å rekruttere psykolog, og tilskuddet ble en del av kommunens frie midler.

– Vi ser eksempler på kommuner som allerede begynner å kutte i psykologtilbudet fordi mange av disse tilbudene har vært basert nettopp på prosjektfinansiering. Kommunene får flere og flere oppgaver og må gjøre tøffe prioriteringer. Vår bekymring er at psykisk helse blir nedprioritert, sier leder Håkon Skard i Norsk Psykologforening til Dagsavisen.

Les også: Nå kutter kommunene i psykologtilbudet

Vil ha øremerkede midler

Skard viser til at antall psykologer i kommunene har økt fra 130 til over 600 siden tilskuddsordningen ble innført i 2013, og mener den bør videreføres.

Han frykter at mangel på tilskudd vil gjøre at kommunene tilbyr små stillinger, og at tilbudet derfor ikke vil være reelt.

Også Karin Andersen, leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité for SV, mener tilskuddet til psykologer burde være øremerket.

– Det hjelper ikke å si at kommunene er lovpålagt å ha psykolog, når de har flere slike plikter enn de har penger til, sier hun.

– Høie og regjeringen vet dette, men skylder på kommunene når regnestykket ikke går opp.

Høie ikke bekymret

Helseminister Bent Høie (H) mener imidlertid at det ikke er grunn til bekymring, og sier det vil være et lovbrudd fra kommunene å kutte i kompetansen.

– Hver gang et tilskudd innføres, er alle interesseorganisasjonene tydelige på at det skal vare en periode, og alle er enige om det. Når perioden er over, er de samme organisasjonene uenige i at tilskuddet skal avvikles, sier han til Dagsavisen.

Annonse
Annonse
Annonse