Annonse
VENTER NY NEDSTENGNING: Nesten sju av ti tror det kommer en ny smittetopp i høst, og nesten fire av ti tror det blir en ny nedstengning av samfunnet. Foto: Herzstaub/iStock  

Nesten fire av ti venter ny korona-nedstengning

Norsk koronamonitor fra Opinion har de siste dagene spurt over 1.000 nordmenn om de tror at hele eller deler av Norge kommer til å stenge ned igjen i løpet av 2020. 

36 prosent tror det kommer en ny nedstengning, mens 46 prosent tror det ikke vil skje. 18 prosent svarer vet ikke.

Menn tror i litt større grad på ny nedstengning. Mens 38 prosent av menn samfunnet vil stenge ned igjen, gjelder det 34 prosent av kvinner.

Lokale utbrudd

– Nordmenn utelukker ikke ny nedstenging i år, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en kommentar til undersøkelsen.

- Dette handler ikke nødvendigvis om full nedstenging som sist. Lokale utbrudd og begrensede nedstenginger kan også bli aktuelt, påpeker Clausen i en pressemelding.

For noen dager siden kom den første nedstengningen i Tyskland siden gjenåpningen, da myndighetene i Nordrhein-Westfalen stengte ned et distrikt som følge av et nytt koronautbrudd.

Syv av ti venter ny smittetopp

Norsk koronamonitor viste før helgen at hele 68 prosent tror det kommer en ny smittetopp i løpet av høsten 2020.

Clausen tror at nordmenns forventninger til smittesituasjonen påvirker adferd som igjen påvirker faktisk smittesituasjon. Dersom ingen trodde på ny smittetopp, ville adferden kunne blitt mer uansvarlig.

– Dersom nordmenn forventer en ny smittetopp i høst, vil nok nordmenn flest også ta større ansvar i sommer for å begrense smittefaren, sier hun.

Flere tror på økt smitte

Den siste uken oppga et klart flertall (56 prosent) at de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. Forventninger til økt smitte ligger nå høyere enn gjennomsnittet for hele koronaperioden. Nærmere 45.000 nordmenn er blitt løpende spurt om dette.

– Forventningene blant folk flest om at flere fremover blir smittet, har økt markant de siste ukene, sier Clausen.

Annonse
Annonse
Annonse