Annonse
KORONASTUDIE: En sykepleier legger inn prøver til analyse i en maskin på sykehuset Østfold Kalnes.  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Norsk koronastudie

Større smitte innad i familier enn tidligere påvist

Tidligere har en kinesisk studie som har kartlagt smitterisiko blant familiemedlemmer, vist at 11 prosent av familiemedlemmene som testes, fikk påvist covid-19 smitte.

Men en norsk studie fra Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus, som nå er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases, viser at smitterisikoen er nesten tre ganger så høy, melder TV 2.

– Vi har funnet langt høyere andel smittede i en studie vi har gjennomført her i Bergen. Den viser at i gjennomsnitt er 31 prosent av medlemmene i husstandene smittet, sier professor Rebecca Cox ved Universitetet i Bergen (UiB).

Hun forteller at de har studert familiesmitte blant 157 personer med påvist smitte i Bergen. Cox understreker at de har brukt en annen metode enn i den kinesiske studien.

– Vi har brukt blodprøver for å teste antistoff i blodet til pasienter og husstandsmedlemmer som kan påvise infeksjon over en lengre periode. Kineserne brukte en halsprøve som bare kan detektere virus i en kortere periode av 1–2 uker.

– Det ser ut som vår metode er mer sensitiv, forklarer Cox.

Annonse
Annonse
Annonse