Annonse
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener det er tapt tid når folk får henvisningen sin til psykisk helsevern avvist. Bildet er tatt ved Stavanger universitetssjukehus ved en tidligere anledning. Foto: Javad Parsa / NTB      

Ap vil ha slutt på «bingo» i psykisk helsevern – lover samtale til alle med henvisning

– Kommer du inn i psykisk helsevern, så kan det være bingo. Det fortjener ikke folk som sliter, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Han viser til at man stort sett vet veien videre når folk blir henvist med en kreftdiagnose, men at det ikke er sånn for psykisk helsevern.

Folk blir ofte avvist selv om de har en henvisning fra fastlegen.

– Da må de kanskje tilbake igjen og få en ny henvisning. Det er tapt tid, og det er store belastninger, sier han.

Støre lover å rydde opp hvis han får makten. Løftet ble presentert sammen med Arbeiderpartiets nye sykehuspolitikk på Haukeland sykehus i Bergen onsdag.

– Vi vil se på organiseringen, slik at du får en vurderingssamtale av en fagperson tidlig. Da er det avklart hva som er veien videre. Du ender ikke opp i en byråkratisk karusell, utdyper Ap-lederen.

Ble avvist

En av dem som har fått kjenne hvordan det er å få henvisningen sin avvist, er styremedlem Tone Raknes i Mental Helse Hordaland.

– Jeg er 99 prosent sikker på at jeg hadde vært tilbake tidligere hvis jeg hadde fått hjelp ved første henvisning, og det er jo litt irriterende, sier hun til NTB.

Raknes var invitert av Arbeiderpartiet til å være med på presentasjonen av sykehuspolitikken, men sier at hun ellers ikke har noen tilknytning til partiet.

– Idiotisk

Nå håper hun at Støre holder løftet hvis han får makten etter valget.

– At man skal bli så mye dårligere for å få den hjelpen man trenger, synes jeg er idiotisk, rett og slett. Man vil at folk skal komme tilbake i jobb og tilbake i samfunnet, og man vil det selv også, og så skal sånne ting holde det tilbake.

Selv regner Raknes seg som spesielt heldig fordi hun har en fastlege som har spesialutdanning innen psykiatri.

– Han vet hva han skal skrive i denne henvisningen, men jeg fikk jo allikevel avslag på den første. Og så på andre henvisning var jeg blitt såpass mye dårligere at jeg fikk komme inn til vurderingssamtale, og da var det ingen tvil om at jeg skulle ha oppfølging.

Venter lenge

I en rapport fra juni slo Riksrevisjonen fast at mange med psykiske lidelser må vente lenge på helsehjelp, og at det er alvorlig for folk i en sårbar situasjon.

– Det som også skjer hvis du ikke får den behandlingen du venter på, er at folk kjøper seg den. At du må ut og kjøpe psykolog- og helsehjelp, og det er jo noe du bare har råd til hvis du har penger på bok, påpeker Støre.

Riksrevisjonens undersøkelse viste at psykisk helsevern avviser omtrent én av fem henvisninger.

Tidligere har Helsedirektoratet opplyst til VG at 23 prosent av henvisningene til psykisk helsevern ble avvist i 2020, altså nesten én av fire.

– Mange kunne fått hjelp til hva de skulle gjøre om de fikk den vurderingssamtalen tidlig, som kanskje konkluderer med at de ikke må på sykehus, at de kan få hjelp på en annen måte, men får klarhet i livet i en veldig vanskelig situasjon, sier Ap-lederen.

Annonse
Annonse
Annonse