Annonse
FÆRRE INFEKSJONER: Det har vært færre bakterieinfeksjoner på grunn av koronapandemien, og Apotekforeningen mener dette er en tydelig medvirkende årsak til at det har vært en nedgang i bruken av antibiotika.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Færre har brukt antibiotika i år

– Det er veldig positivt at helsetjenesten har klart å nå det ambisiøse målet i handlingsplanen, og at utviklingen fortsetter i år. Redusert antibiotikabruk er det viktigste våpenet for å bekjempe resistens og dermed beholde antibiotika som et effektivt legemiddel mot infeksjoner, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen i en pressemelding.

Antibiotikabruken hittil i år er 6 prosent lavere enn samme periode i fjor. Siden 2012 har forbruket falt med 36 prosent per 1.000 innbygger.

Helsedirektoratet har nå strammet inn retningslinjene for antibiotikabruken. Ved sykdommer som urinveisinfeksjon, brukte man før opptil en uke for å behandle det.

– Men nå har vi nye studier som viser at man kan klare seg med bare et par dagers behandling, sier seniorrådgiver og lege Svein Høegh Henrichsen ved Helsedirektoratet til VG.

Annonse
Annonse
Annonse