Annonse
Anette Trettebergstuen mener det er riktig og viktig at likestilling også skal gjelde menns rettigheter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ap vil fjerne kontantstøtten for å finansiere likestilt permisjon

Utspillet kommer som følge av at Norge og likestillingsminister Linda Hofstad Hellelands (H) konflikt med overvåkingsorganet ESA, som mener de norske reglene for foreldrepermisjon er i strid med EØS-avtalen.

Aps talsperson for familie- og kulturpolitikk, Anette Trettebergstuen, sier til Dagens Næringsliv at hun tror regjeringen nå må bøye av og gi menn rettigheter på lik linje med kvinner. Men det vil koste. Å gi fedre samme rett til foreldrepermisjon som mødre har kan koste staten over 800 millioner kroner årlig, viser beregninger fra Barne- og likestillingsdepartementet.

– Verdens dyreste foreldrepermisjonsordning ser nå ut til å bli enda dyrere. Jeg vil gjerne be statsråden om en redegjørelse for hvordan hun vil løse det, sier Trettebergstuen til avisen.

Selv oppfordrer Trettebergstuen statsråden til å lytte til Ellingsæter-utvalget, som foreslår å kutte kontantstøtten og droppe aktivitetskravet. Ifølge utvalget ble det brukt 1,75 milliarder kroner på kontantstøtte i 2015.

– Kutter man kontantstøtten, har man langt på vei finansiert en likestilt foreldrepermisjonsordning, sier Trettebergstuen.

Annonse
Annonse
Annonse