Ledelse

5 tegn på at du jobber på en skadelig arbeidsplass

Publisert Sist oppdatert

Livet er for kort til å bruke på en arbeidsplass som er skadelig for sine ansatte, sier Emilie Aries, grunnlegger og leder for konsulentfirmaet Bossed Up, til den svenske avisen Ny Teknik. Hun har satt sammen en liste på fem tegn på at du jobber på en skadelig arbeidsplass.

Hvis du befinner deg på en arbeidsplass med disse tegnene bør du se deg rundt etter noe nytt eller ta det opp med ledelsen, men det aller lureste er å unngå å havne på en slik arbeidsplass, mener Aries. Se etter disse tegnene før du starter i en ny jobb. Gjør godt forarbeid, still spørsmål på intervjuet, snakk med de som jobber der.

5 tegn

Lederne er narsissister

Dette er lederne som tror at de aldri kan gjøre feil og at regler ikke gjelder for dem, men som krever nærmest perfekte prestasjoner fra alle rundt seg.

Vær forsiktige med disse lederne – ofte oppfatter de at man enten er med dem eller mot dem, sier Aries.

Det baksnakkes

Et dårlig tegn er mangel på dialog mellom ledelsen og de ansatte, og spesielt hvis det foregår negativt snakk om ledelsen bak ryggen deres, enten etter de har gått for dagen eller på et lukket chatrom eller Facebookgruppe. Dette er typisk negativ atferd som kan skade bedriften på sikt.

Manglende transparens

Gode og korrekte tilbakemeldinger er viktig for å vite om ens prestasjoner står til forventningene, samt for å vite hva man kan arbeide med for å utvikle seg. Aries forklarer at mangel på denne typen samtale mellom leder og ansatt kan være svært skadelig. Gjennomsiktighet og god kommunikasjon er essensielt for å bygge tillit og respekt, sier hun.

Uklare regler

En arbeidsplass bør ha klare og tydelige regler og retningslinjer som gjelder for alle. Hvis reglene og normene er uklare er det også lett for at de blir forskjellsbehandlende.

Aries beskriver selv en uskreven regel på en av hennes tidligere arbeidsplasser: man måtte befinne seg ved skrivebordet sitt absolutt hele dagen, selv om det ikke var noen formelle bestemmelser om det.

De ansatte blir syke

Det er sjelden et godt tegn at kollegene dine ofte er syke eller sykemeldte. Det kan være et tegn på blant annet overarbeid, dårlig arbeidsmiljø og høyt stressnivå, sier Aries.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS