Ledelse

Oslo fotballkrets ønsker å kaste fotballpresident Terje Svendsen (bildet).

– Dramatisk forslag

Oslo fotballkrets ønsker å kaste fotballpresident Terje Svendsen etter bare to år i sjefstolen. Det er dramatisk dersom han må gå av etter bare to år, sier idrettsprofessor.

Publisert Sist oppdatert

Fotballpresident Terje Svendsen kan bli tvunget til å gå av etter bare to år som president til våren, melder VG.

Det er Oslo fotballkrets som har oversendt en oppfordring om dette til fotballtinget i starten av mars 2018.

Det aksepteres ikke lenger at herrespillerne stikker av med mesteparten av pengene fra medieavtalen, bare fordi de genererer mest penger.

– Vi aksepterer ikke premisset som mange – dagens NFF-styre inkludert – legger til grunn: At markedet skal styre utviklingen. Det stopper jevnt og trutt en viktig debatt, sier kretsleder i Oslo, Kenneth B. Eriksen til avisen.

Flere debatter

Professor i sport management ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, forteller til Dagens Perspektiv at det er en rekke debatter som ruller og går i fotballen i dag. Likestillingsdebatten er én av dem.

– Vi har likestillingsdebatten, åpenhetsdebatten, topp- og breddedebatten og den internasjonale debatten, som bl.a. går på hvem man støtter i det europeiske fotballforbundet, korrupsjon og tildelingen av mesterskap. I tillegg skjer det ting i forholdet mellom Norges fotballforbund og Norsk toppfotball. Det er mange aktuelle og potensielle stridsspørsmål i fotballen, sier han.

Foto Fotballprofessor ved Sports Management-utdanningen på Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, tror ikke det er umulig at Solskjær kan få United-jobben permanent. (Foto: Høgskolen i Molde)

Uklart maktforhold

Oslo fotballkrets, som ønsker å kaste fotballpresidenten, har flest medlemmer. Derfor kan det virke som en tung aktør ønsker å fjerne presidenten. Det er ikke nødvendigvis slik, mener Gammelsæter.

– I toppfotballen har ikke nødvendigvis Oslo størst tyngde. Og selv om Oslo har mange medlemmer trenger de allierte. Uansett er dette et signal på at det er uro i fotballen, påpeker han.

– Endring og ønske om forskyving av maktforhold er politikk. Ser vi en snøball som begynner å rulle nå, med utspillet til Oslo fotballkrets?

– Det er jeg usikker på. Det er dramatisk å foreslå å kaste en president etter bare to år, særlig siden han ikke er knyttet til noen kriser eller skandaler, sier idrettsprofessoren.

Kvinnene har best resultater

Han påpeker at debatten handler om rettferdighet, men at rettferdighet kan måles på mange måter.

– Kvinnene gjør det jo best. De har bedre resultater enn herrene. Spørsmålet er hvilke måleparametre som skal benyttes her, sier Gammelsæter.

Reforhandling om fem år

Dagens medieavtale skal ikke reforhandles før om fem år. Først da kan en endring være på plass.

– Men dersom vi skal komme i en posisjon der kvinne- og breddefotballen får en mye større del av mediekaken om fem år, så må vi prate om det allerede nå. Og da må det sitte andre personer i NFF-styret, sier Kenneth Eriksen i Oslo fotballkrets til VG.

Ifølge Eriksen er hele NFF som organisasjon for passiv. Og Svendsen gir ikke alle de rette signalene. Han er med på endringene som kommer, men det går ikke fort nok, og det er ikke nok. I tillegg står han inne for den begrensningen som ligger i dagens medieavtale, mener Eriksen.

Powered by Labrador CMS