Ledelse

Under slagord som "Send barna hjem nå" og "Barnevernet = Gestapo" samlet noen hundre demonstranter seg foran Stortinget i fjor for å vise sin motstand mot barnevernet

Leder-utfordringer i barnevernet rammer familier

Organisasjonen for barnevernsforeldre (OBF) er bekymring over situasjonene som utspiller seg både på sosiale media, i flere av landets aviser og tv-kanaler i disse dager.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er uten tvil en situasjon vi må ta på største alvor, sier Merethe Løland, leder i Organisasjonen for barnevernsforeldre i en pressemelding.

Likevel mener OBF at det er viktig å skille mellom de ulike situasjonene som har blitt beskrevet og de ytringer som er blitt publisert.

– For det første tenker vi i OBF at det er helt uakseptabelt at offentlig ansatte og deres barn henges ut i sosiale media, at man er uenig i det som skjer er en ting men å true med hensikt til å skremme eller utføre grufulle handlinger er rett og slett forkastelig, understreker Løland.

Skremmer og truer

Samtidig mener OBF at overskrifter som «fylkesmannen i Oppland har funnet lovbrudd i 89 prosent av sakene hos Land barneverntjeneste» skaper en slags forståelse for at noen foreldre opplever kontakten med barneverntjenesten som en enorm belastning, der gode målrettede hjelpetiltak eller samarbeid er fullstendig fraværende.

Det er helt uakseptabelt at offentlig ansatte og deres barn henges ut i sosiale media

– Vi i OBF er opptatt av at barneverntjenestene må ta sin del av ansvaret for at situasjonen er blitt som den er i dag, at tilliten til barnevernet er svekket. Mange av disse foreldrene som tar det skrittet at de truer, trakasserer eller skremmer ansatte og deres barn, må bli tatt på alvor. Ikke bare fra politiets side, men av dem som jobber i tjenestene FØR det kommer så langt, sier Løland.

Hun forklarer at mange av disse foreldrene kan ha erfaringer som fører til at samarbeidet kan bli særlig krevende, organisasjonen tenker også at her må barneverntjenesten som den profesjonelle part være villig til å møte oss med respekt, ærlighet, forståelse og velvilje.

Dårlig ledelse

OBF er klar over at mange av barneverntjenestene lider under dårlig eller manglende ledelse.

Dette kan føre til dårlig hjelp til familier i krise, at uriktig hjelp tilbys familier, at oppfølging av barn, foreldre og fosterforeldre etter omsorgsovertakelse blir mangelfull, at barn og foreldre lider, at ansatte slutter og at fosterforeldre ikke makter å stå i sin oppgave lengre.

At man er uenig i det som skjer er en ting, men å true med hensikt til å skremme eller utføre grufulle handlinger er rett og slett forkastelig

– Dette er særdeles alvorlige konsekvenser som uskyldige mennesker vil bli rammet av, da særlig de aller mest sårbare barna, sier Løland.

Hun ønsker at flere barneverntjenester skal benytte seg av erfaringsformidlere slik som Stavanger barneverntjeneste har gjort i flere år.

– Det innebærer at foreldre i kontakt med barneverntjenesten kan fortelle hva de ønsker at ansatte skal gjøre annerledes og hvordan vi som foreldre opplever forskjellige faser i en krise og ikke minst hvordan de ulike prosessene i barnevernet oppleves for oss, sier hun.

Powered by Labrador CMS