Ledelse

Leder for Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, mener det eksisterer uformelle, diskriminerende nettverk som fører til en lavere kvinneandel i sjefstolene.

Menn kaprer nesten alle redaktørstillingene

I Norges 50 største aviser er hele 44 av sjefredaktørene menn. I de ti største dagsavisene er ni av ti menn. Bare Sunnmørsposten har kvinnelig leder.

Publisert Sist oppdatert

I dag tok Gard Steiro over for Torry Pedersen som sjefsredaktør i VG. Han går inn i rekken av menn som dominerer medie-Norge. Av de ti største dagsavisene i landet er det bare Hanna Relling Berg i Sunnmørsposten som er kvinne. Det skriver Dagsavisen i dag.

Dette har fått tidligere likestillingsminister Anniken Huitfeldt til å reagere.

VG har fått ny og dyktig redaktør i dag. Men høyesterett er jo reine feministreiret sammenliknet med kvinneandelen på toppen i norsk presse

– Dette er pinlig lavt, tilføyer hun til Dagsavisen.

– Diskriminerende nettverk

Statistikken gjelder ikke bare de største avisene. Av de 50 største avisene er fortsatt bare seks sjefsredaktører kvinner. Huitfeldt, som nå er leder Arbeiderpartiets kvinnenettverk, ser overraskende på tallene:

– En så enorm skjevhet må være resultat av en systematisk forskjellsbehandling. Sjefene i norske aviser i dag kommer fra en generasjon der det var like mange gode kvinnelige som mannlige journalister. Nå ser vi at det bare er mennene som blir løftet til topps, sier Huitfeldt til Dagsavisen.

Hun legger til at dette skyldes uformelle nettverk som fungerer diskriminerende. En økt kvinneandel krever systematisk arbeid, sier hun, og peker på mangelen på kvinnelige kilder i mediene som en konsekvens av mannsdominansen i redaktørstolene.

– Man skriver mye om Gutteklubben Grei i næringslivet, men er mindre flink til å ta tak i problemet i egne rekker, mener hun.

Seks kvinner

I landets 50 største aviser er bare seks sjefsredaktører kvinner. Opplag i parentes.

  • 9. Sunnmørsposten (23.754): Hanna Relling Berg

  • 11. Drammens Tidende (23.579): Kristin Monstad

  • 16. Vårt Land (20.678): Åshild Mathiesen

  • 23. Budstikka (18.364): Kjersti Sortland

  • 33. Jærbladet (12.839): Hilde Garlid

  • 34. Nationen (12.385): Irene Halvorsen

Powered by Labrador CMS