Ledelse

NAV-hjelp forverrer CV-en

Arbeidserfaring gjennom NAV ser verre ut på CV-en enn bare å gå ledig, ifølge ny forskning fra HiOA.

Publisert Sist oppdatert

Et nytt internasjonalt forskningsprosjekt har sett på hvilke faktorer på CV-en som teller negativt for rekruttererne, spesielt med tanke på hull i CV-en. I forskningsprosjektet, som er gjennomført i både Norge, Bulgaria, Hellas og Sveits, sendte forskere inn fiktive CV-er som svar på reelle stillingsannonser, og analyserte deretter responsen.

CV-ene ble utformet slik at de skulle avspeile reelle arbeids- og utdanningserfaringer, og det ble sendt inn søknader på alle typer stillinger, både innen mekaniker- og restaurantjobber, helse og omsorg, og IT, bank og finans.

– Vi har testet hvilke signaler en hullete eller litt rufsete CV sender til arbeidsgivere, og hva som kan lede til at søknaden havner høyere eller lengre ned i bunken av søknader, sier Christer Hyggen fra forskningsinstituttet NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus, til forskning.no.

Hyggen har vært en av dem som har gjennomført den norske delen av prosjektet.

CV-hull skaper problemer

Resultatene fra undersøkelsen bekrefter en kjensgjerning: hull i CV-en er et faresignal for rekruttererne. Ledighet gjør arbeidssøkende mindre attraktive, og jo lengre ledighet, jo mindre attraktiv. Spesielt i Norge.

Søkere som har deltatt på arbeidstrening blir vurdert som mindre attraktive enn søkere som har gått ledige i samme periode.

– I et land som Norge der økonomien går mer på skinner, er det kanskje lettere å individualisere ledigheten. Arbeidsgiver har lettere for å tenke at det må være noe galt med søkeren, sier Hyggen til forskning.no

Dette er imidlertid litt kontekstavhengig, og store ledighetshull betyr mer senere i karrieren enn som nyutdannet.

Viktigst av alt er årsaken til ledigheten. Ni av ti arbeidsgivere så på manglende forklaring CV-hullene som negativt.

NAV-hjelp reduserer sjansene

I Norge er NAVs tilbud om arbeidstrening et mye brukt tiltak, spesielt for unge ledige. Man blir utplassert i en bedrift, og utfører faktiske arbeidsoppgaver på en faktisk arbeidsplass med ekte kolleger. Forskjellen er at lønnen kommer fra NAV.

Man skulle kanskje tro at dette teller positivt på CV-en, eller i alle fall ikke negativt. Men sånn ser det imidlertid ikke ut. Studien viser at søkere som har deltatt på arbeidstrening blir vurdert som mindre attraktive enn søkere som bare har gått ledige i samme periode.

Man bør derfor tenke annerledes rundt dette tilbudet, mener Hyggen.

– Dette betyr ikke at aktivitet under ledighet i eller utenfor NAVs regi ikke kan telle positivt, men det kan være en indikasjon på at man må jobbe mer med å fortelle om innholdet i tiltaket, eller erfaringen den enkelte tilegner seg i et arbeidstreningsløp.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS