Ledelse

– Sykemelding løser ingenting

Ansatte som sliter med stress bør ikke sykemeldes. – Det blir de bare sykere av, mener to danske psykiatere.

Publisert Sist oppdatert

Psykiaterne og overlegene Jesper Karle og Lars Aakerlund ved danske PPClinic er klare i sin sak: en person som sliter med stress kan ikke sendes hjem – det blir de bare verre av – ledere må aktivt ta del i den ansattes stress, skriver de til danske lederweb.dk.

Sykemeldingen løser ingenting

En sykemelding løser ikke problemene som har forårsaket den, skriver Karle og Aakerlund. De forklarer at det er en myte at stressrammede tar skade av aktivitet og handling, og at ro og avslapping er den eneste kuren.

– En sykemelding fører til sosial isolasjon, spekulasjoner, bekymringer og innadvendthet. Det er faktorer som kan forverre stress heller enn å kurere det, skriver psykiaterne.

De mener det viktigste er å utarbeide en plan for et passelig aktivitetsnivå. Da kan man fortsette å gå på jobb, være en del av et fellesskap. Man har noe å stå opp til, forklarer Karle og Aakerlund.

– Følg opp underveis

Karle og Aakerlund skriver at noe av det viktigste er å aktivisere den ansatte som lider av stress. Dersom lederen sender hjem medarbeideren i to uker er det lurt å gi hen noen oppgaver, for eksempel å notere ned noen linjer om tilstanden sin hver dag. Det vil gi en indikasjon på utviklingen. Hvis hen ikke føler seg bedre etter disse fjorten dagene, bør hverken arbeidsgiver eller den ansatte regne med at ro og avslapping er en god kur mot stresset.

Det meste av nyere forskning viser at det hjelper å ta aktivt del i prosessen fra sykemelding til returnering, skriver psykiaterne. En leder bør derfor involvere seg og legge en plan sammen med den som lider av stress. Det innebærer å kommunisere godt med alle involvert – den ansatte, NAV, lege og psykolog.

Karle og Aakerlund definerer syv ting en leder bør tenke på når en ansatt er sykemeldt på grunn av stress:

  • Unngå å føle skyld overfor medarbeideren

  • Få medarbeideren til å notere ned utviklingen og framskrittene sine

  • Spør den ansatte om tillatelse til å innlede en dialog med en eventuell behandler

  • Tilrettelegg for gradert sykemelding når full sykemelding ikke er nødvendig

  • Tilrettelegg for at den ansatte kan får en tidlig og gradvis tilbakevending til arbeidet

  • Lag en plan sammen med den sykemeldte ansatte

  • Ha god kontakt med den sykemeldte underveis

Stressreaksjoner kan ta mange former. Det viktigste, skriver Karle og Aakerlund, er å holde jevnlig kontakt med den ansatte, og sørge for at det skjer en kontinuerlig forbedring samtidig som man tilrettelegger for at den ansatte kan komme tilbake i arbeid med passelig arbeidsmengde.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS