Ledelse

Vegrer seg for å ansette svært overvektige

Hver tredje leder vil vegre seg for eller unngå å ansette svært overvektige kandidater, viser en undersøkelse fra danske Lederne.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen fra den danske organisasjonen Lederne er gjort blant 1373 ledere, og hele 37 prosent sier seg «delvis enig» eller «enig» i at de ikke vil ansette svært overvektige mennesker. 24 prosent oppgir at verken er enig eller uenig i påstanden, mens 38 prosent svarer at de ikke vil velge bort markant overvektige jobbsøkerkandidater.

– Bør ikke henge seg opp i skjønnhetsidealer

Det er Berlingske Business som omtaler undersøkelsen, og arbeidsmiljøsjef hos Lederne, Lars Andersen, sier til avisen at ledere ikke bør henge seg opp i skjønnhetsidealer. Hvis ansettelsessamtalene «foregår med øynene og ikke med hodet», skygger det for kandidatens kvalifikasjoner, påpeker Andersen. Han understreker at det alltid er søkerens faglige og personlige kvalifikasjoner som skal vurderes.

Svensk forskning

Det kan riktignok finnes jobber som er så fysisk krevende at svært overvektige mennesker kan ha vanskelig for å utføre dem. I disse situasjonene blir søkerens vekt en del av den samlede kompetansevurderingen, ifølge Andersen.

Dette er ikke den første undersøkelsen som viser at arbeidsgivere har en tendens til å velge bort overvektige jobbsøkere. Det er gjort flere undersøkelser med lignende resultater. Det er også gjort forskning som peker i samme retning. Et flerårig forskningsprosjekt gjort av en forskergruppe ved Linnéuniversitetet i Sverige viser at overvektige, korte personer og folk med navn som signaliserer muslimsk identitet kommer dårlig ut i arbeidsmarkedet.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS