Ledelse

Det er lite kjønnsbalanse i oljebransjen i Norge.

Advarer kvinner i oljebransjen fra å snakke om likestilling

Publisert Sist oppdatert

Olje- og gassindustrien er nummer to på listen over bransjene i norsk arbeidsliv med minst likestilling på ledernivå. Mens vi finner 16 prosent kvinner i toppledergrupper, er det kun 9 prosent kvinner i mellomlederposisjoner, ifølge CORE topplederbarometer.

To nye forskningsartikler publisert i antologien Bodies, Symbols and Organizational Practises: the Gendered Dynamics of Power tar tempen på ubevisste og kjønnede maktstrukturer i norsk næringsliv.

Boken er redigert av forskerne Agnes Bolsø, Stine Helena Bang Svendsen og Siri Øyslebø Sørensen fra NTNU.

– Kvinnene jeg har intervjuet snakker ikke om menn og kvinner, men om ansatte. Dette språket er veldig gjennomført. Siden det ikke er mange kvinner i industrien, blir de opptatt av å nedtone sin rolle som kvinne, sier Marit Aure, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsvitenskap, UIT Norges arktiske universitet til nettstedet kjønnforskning.no.

Hindre kvinner

Hvite menn har lenge dominert lederposisjonene i den norske oljesektoren. Vil du opp og frem som kvinne må du passe deg for å snakke om kjønn, sier forskere.

Aure har intervjuet en rekke kvinnelige toppledere i tre multinasjonale selskaper i den norske petroleumsindustrien. Når Aure spør kvinnene om hvorfor nettopp de endte som ledere, forteller de om rekrutteringsprosesser bygget på gjennomsiktighet, kjønnsnøytralitet og individuell kompetanse.

– De kjønnede maktstrukturene handler ikke nødvendigvis om direkte diskriminering. Ledere har imidlertid en tendens til å hjelpe folk som likner seg selv frem i organisasjonen. Og fordi det tradisjonelt har vært flest menn i lederposisjoner, kan dette forhindre at kvinner klatrer på karrierestigen, sier Aure.

Hun påpeker samtidig at de kvinnelige lederne på ingen måte tror at den skjeve kjønnsfordelingen vil rette seg opp av seg selv. De har et bevisst forhold til kjønn og vet godt at det er kjønnede strukturer i bedriften, mener hun.

I mannsdominerte organisasjoner blir man også svært synlig som kvinne, forteller Aure. Det kan ligge et «mistankens slør» over en kvinne som blir forfremmet og får lederposisjon: Kanskje skjer det fordi hun er kvinne, og ikke fordi hun har gjort en god jobb?

– Derfor er kvinnene veldig opptatt av å snakke om kompetanse, utdanning, og erfaring. De vil ikke skape inntrykk av at det er noe annet som har hjulpet dem frem.

Må «avkjønne» seg

Aure tolker det kjønnsnøytrale språket de bruker som at de kvinnelige lederne i oljebransjen er nødt til å «avkjønne» seg for ikke å stå i fare for å først og fremst være kvinne, i organisasjonen.

En ingeniør blir ofte forstått som en mann, mens en kvinnelig ingeniør blir mest en kvinne, forteller hun. De kvinnelige lederne snakker kjønnsnøytralt for å kontre slike stereotypier.

– Dette er ikke noe de gjør for å komme seg frem, noe man ofte får inntrykk av i forskningslitteraturen. Det er heller en strategi for å gjøre kjønn mindre betydningsfullt, sier Aure.

Powered by Labrador CMS