Ledelse

– Bedrifter kommer for seint i gang med rekrutteringen

August burde være en god rekrutteringsmåned. Arbeidstakerne er svært aktive på jobbsidene, men mange bedrifter kommer ikke i gang med rekrutter­ingen før i september, og risikerer da å gå glipp av de beste kandidatene.

Publisert Sist oppdatert

August nærmer seg sin siste uke, og med det står en hel del menneske klare for å skifte beite. Tusenvis av nye stillinger blir lagt ut, og flere hundre tusen personer registrerer seg på jobbsøkersider i jakt på sin nye utfordring. Sensommerens karrierekabal er i gang.

Men mye tyder på at bedriftene ikke utnytter denne store velvilligheten blant arbeidstakere til å flytte på seg. De kommer rett og slett for sent i gang med prosessen, og det kan resultere i at de går glipp av verdifull kompetanse, ifølge Espen Grande, seniorrådgiver i rekrutteringsbyrået Personalhuset Search and Selection.

– Bedriftene må rett og slett kjenne sin besøkelsestid, og den er i august når jobbsøkerne er aktive. I september kan det hende man allerede har gått glipp av mange gode og kompetente kandidater, sier han.

Best etter ferier

Tall fra Finn.no viser at jobbmarkedet helt klart er heitest etter feriene (se grafene lengre ned i artikkelen). I snitt ligger det rundt 20.000 stillingsutlysninger per måned på Finn, men både i perioden fra januar til mars og fra august til oktober ligger stillingsvolumet over gjennomsnittet, på henholdsvis 23.000 og rett over 20.000, og mye høyere enn i ferieperiodene påske, sommer og jul.

– Fordelingen skyldes at bedriftene iverksetter flest rekrutteringsprosesser på starten av året og i etterkant av sommerferien, sier Christopher Ringvold, produktdirektør i Finn jobb.

Bedrifter bør begynne rekrutteringsprosessen tidlig i juni

Antall aktive jobbsøkere følger annonsevolumet, men er over 17 ganger så høyt som antall stillinger som ligger ute, med et snitt på litt over 350.000 per måned. Det er også høyest aktivitet i starten av året, og i perioden etter sommerferien. Fra januar til mars ligger snittet på godt over 400.000, og i august på rundt 400.000.

– En grunn til at det er flest jobbsøkere i januar og august skyldes feire, og at det ofte er når vi kommer tilbake på jobb etter en lengre pause at vi innser at det er på tide å bytte, sier Ringvold.

Stor august-aktivitet

Økningen og nedgangen i aktiviteten på jobbmarkedet er tilnærmet lik for både jobbsøkere og ledige stillinger. Det ser derfor ut til at bedriftene setter i gang rekrutteringsprosessene sine etter feriene, når jobbsøkerne er aktive.

Foto Espen Grande, seniorrådgiver i Personalhuset Search and Selection, forteller at bedrifter ofte bommer på timingen når de skal rekruttere (foto: Personalhuset).

– Kandidatfangsten er bedre i august enn for eksempel i september og oktober, samt i starten av året. Kandidatene er i et helt annet modus etter feriene. Om sommeren og i jula får man tid til å reflektere litt, og finner kanskje ut at man har andre muligheter her i verden. Man har gjerne også jobba hardt for å nå målene før ferien, men så vet man at det kommer nye, harde krav igjen etter ferien. Det kan være krevende å forholde seg til, sier han.

– Dette kan bedriftene nyte godt av, hvis de er klare for å ta imot alle disse nye menneskene på jobbmarkedet.

Kommer for seint i gang

Det er de imidlertid ikke, for selv om aktiviteten er skyhøy i august, så er den ifølge Grande ikke en spesielt god rekrutteringsmåned.

– Antall rekrutteringer er faktisk lavere i august enn i andre måneder, og det skyldes at bedriftene kommer for sent i gang. Mange kommer ikke i gang med en rekrutteringsprosess før godt ut i september, forteller han.

I Personalhuset er det 23,5 prosent færre registrerte jobbkandidater i september sammenlignet med august, men antall rekrutteringsoppdrag dobler seg i samme periode, så det er åpenbart en dårlig match i tilbud og etterspørsel.

– Bedriftene bommer rett og slett litt på timingen, og risikerer da å glipp av det store trykket som finnes i august, og mange potensielle, kompetente arbeidstakere.

– August burde være en god rekrutteringsmåned. Det er den ikke i dag. Men det er nå folk er klare, og det er ofte nå bedriftene har oversikten og beslutter om de skal ansette nye eller ikke, sier Grande.

– Begynn i juni!

Grande anbefaler bedrifter å komme i gang med en rekrutteringsprosess tidlig, for å være klar når jobbsøkerne står på døra. Det betyr at de må komme i gang før august.

– Jeg får en rekke telefoner fra personer som er på leting etter jobb både i slutten av juli og i starten av august. Da bør bedrifter helst begynne i starten av juni. Ikke nødvendigvis hele prosessen, men de bør i alle fall publisere annonsen. Den kan ligge ute over sommeren, så er man klare til å sette i gang når ferien er over.

Han forteller at Personalhuset prøver å sette i gang bedriftenes rekrutteringsprosesser tidlig i august for å øke trykket og møte den høye aktiviteten hos jobbsøkerne, men at de ofte blir møtt med at folk er på ferie.

Bedriftene kan imidlertid hente mye på å komme i gang før ferien.

– Dette har vi sett at gir resultater. De gangene vi setter i gang en prosess i starten av juni, så får vi ofte mange flere og bedre kandidater. Bedriftene som er føre var blir også mer alene om de mange jobbsøkerne, så dette er en vinn-vinn-handling for virksomhetene, mener Grande.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS