Ledelse

Fire av ti har avbrutt en ansettelse på grunn av CV-juks

Nett-CV er den største syndebukken.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke noe nytt at folk pynter på CV-ene sine, men direkte løgn kan gjøre det vanskelig for virksomheter å finne de kandidatene som skal være med på både å utvikle seg selv og organisasjonen.

Og ifølge en rapport fra Stockholms Handelskammare er CV-løgn svært utbredt. Hele 60 prosent av personer med rekrutteringsoppgaver svarte at de har opplevd at kandidater vrir og vender på opplysninger om seg selv i så stor grad at det blir umulig å vurdere kandidaten på en skikkelig måte.

Fire av ti oppga også at de ved ett eller flere tilfeller har kommet over kandidater som har løyet så mye på CV-en at de ble kuttet fra hele rekrutteringsprosessen.

Tidligere erfaringer, lønn og eksamensresultater er det vanligste å pynte på, men drøye ti prosent av kandidater holder også tilbake informasjon om tidligere straffedommer, ifølge næringspolitisk ekspert ved Stockholms Handelskammare, Lotta Andersson.

All CV-juksingen stiller store krav til rekrutterere:

– Når vi vet at så mange jukser på CV-en viser det hvor viktig det er med en skikkelig rekrutteringsprosess, hvor man ikke tar noen snarveier på verken bakgrunnssjekk eller referansesjekken, sier hun til svenske Civilekonomen.

– Men en nøye gjennomført referansesjekk krever tid, trening og kunnskap om hva man faktisk vil vite om kandidaten. Gjør man det riktig kan disse sjekkene være svært verdifulle. Gjøres de feil lærer man nesten ingenting nytt om kandidaten.

Digital CV forverrer problemet

Andersson tror at problemet med CV-juks kan risikere å forverre seg ytterligere når CV-er i større grad er tilgjengelig på nett.

– En papir-CV blir bare lest av den aktuelle rekruttereren. En elektronisk CV, som folk i økende grad legger ut på LinkedIn og andre sosiale medier, kan potensielt være åpen for alle. Da blir det sannsynligvis enda mer attraktivt å sukre den litt. Det gjør det enda viktigere med en ordentlig rekrutteringsprosess, sier hun.

Hvordan få ærlige svar?

Ole I. Iversen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, svarer i denne videoen:

Se hele videoen om rekruttering, flere ledelsesvideoer og les utdypende artikler i lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS