Ledelse

Alle med ansvar er ikke nødvendigvis sjefer eller ledere.

Flere kaller seg «sjef» og «leder»

Mer lemfeldig omgang med topp-titlene.

Publisert Sist oppdatert

Antallet sysselsatte i Norge økte med 105.000 fra 2011 til 2017. Veksten har i stor grad kommet i yrkesfelt hvor det normalt kreves høyere utdanning.

Ifølge en ny analyse utført av SSB-forsker Helge N. Næsheim har det blitt 60.000 flere ledere i norsk arbeidsliv denne perioden, og den sterkeste veksten har kommet de seneste tre årene.

Analysen baserer seg på tall fra SSBs arbeidskraftundersøkelse (AKU), som viser at antallet ledere i løpet av disse årene har økt særlig i virksomheter med mindre enn 10 ansatte.

En del av årsaken er økt og mer lemfeldig bruk av yrkestitler med «leder» eller «sjef» i navnet, der bredden av oppgavene i jobben ikke tilsier at arbeidstakeren bør tituleres slik, ifølge rapporten.

«Det kan for eksempel være at man i små butikker i økende grad begynner å angi personer som assisterende butikksjef,» skriver Næsheim.

Han presiserer imidlertid at kun 10 prosent av lederne i 2017 var registrert med grunnskole som høyeste utdanning, mens i underkant av 60 prosent av alle ledere hadde høyere utdanning.

I tillegg skriver Næsheim at en del av økningen av ledere skyldes at de som har innrapportert ikke har fulgt SSBs kodepraksis om at ledere i virksomheter med færre enn fem ansatte ikke skal kodes som ledere.

«Inflasjon» i yrkestitler

I rapporten, som er delfinansiert av Kompetansebehovsutvalget (KBU) til regjeringen, kobler SSB-forsker Næsheim utviklingen til en bredere tendens til «inflasjon» i yrkestitler.

Med dette menes at yrkestitlene endres til en som angir eller kommuniserer høyere kompetanse og ansvar uten at arbeidsoppgavene har endret seg tilsvarende.

Dette er for eksempel vanlig i en del funksjonæryrker, skriver Næsheim, hvor personer som arbeider i en personalavdeling bytter tittel fra «konsulent» til «førstekonsulent» eller «rådgiver», uten at arbeidsoppgavene endrer seg nevneverdig.

Innen ledelse vil slik yrkestittel-inflasjon gjerne være knyttet til at personer har et visst faglig lederansvar, uten å ha det brede settet av lederoppgaver som kreves for å høre inn under yrkesfeltet, ifølge rapporten.

Dette innebærer at det ikke foreligger «en ikke reell» overgang av sysselsatte fra andre yrkesfelt til ledelse, slik tallene foreslår, ifølge rapporten.

Powered by Labrador CMS