Ledelse

Gjør dine ansatte selvgående og ansvarsfulle

Dette kan vi lære av en «holokratisk» tankegang, ifølge organisasjonsrådgiver.

Publisert Sist oppdatert

Skandinaviske organisasjoner er kjent for sine flate strukturer og lav maktavstand, i alle fall i det private. Det snakkes også varmt om tillitsbasert ledelse.

En tankegang som kombinerer begge disse blir kalt «holokrati», og handler om å skape en sterk kollegial følelse kombinert med mye tillit og ansvar, uten en klar og formell ledergruppe. Til sammen skal det gjøre de ansatte mer selvgående og initiativrike. Det skriver den organisasjonspsykologiske rådgiveren John Langford hos danske Væksthus for ledelse.

Han mener vi kan lære mye av den holokratiske tankegangen.

Oppgaven er i sentrum

Grunnlaget for en holokratisk organisasjon dannes gjennom en tillit til at de ansatte ikke bare er i stand til, men også har lyst til, å ta ansvar for seg selv og hverandre. I disse organisasjonene er ansvaret distribuert ut i teamene, som selv tar beslutningene, om prosjekter, oppgavefordeling, roller og til og med lønn.

Det er oppgaven som er i sentrum. Man diskuterer ikke hvem som gjør hva og hva som er mitt og ditt bord – det handler bare om hva som skal gjøres, og så finner teamet den beste organiseringen av dette arbeidet.

Ledelse, selv om den ikke er formelt organisert, oppstår naturlig i samspillet mellom teammedlemmene.

Kollegaskap ≠ fellesskap

Langford skriver at holokratisk tankegang skille tydelig mellom fellesskap og det som kalles kollegaskap. Et kollegaskap er mer enn et fellesskap – det har kjerneoppgaven i fokus, og denne oppgaven skaper et naturlig og forpliktende samarbeid mellom kollegene. Et samarbeid som er bygd rundt oppgaven, som innebærer strategi, utførelse, læring og utvikling, og hvor feil deles fritt og jobbes videre med.

Til sammen skal det skape et sterkt faglig miljø, og en kraftig oppslutning rundt oppgaven som skal gjøres, og hvordan den skal løses på best mulig måte.

Hvis et slikt system skal fungere, så trenger man imidlertid en kultur som rommer det, skriver Langford. Kulturen må være nettopp oppgaveorientert og bygge på tillit, kunnskapsdeling og felles ambisjoner om å skape det beste resultatet.

Fem tips til ledelse av et kollegaskap

En holokratisk organisasjonsform ligger nok et stykke fram i tid og krever sannsynligvis store endringer i dagens system. Langford mener likevel at ledere kan bruke tankegangen som inspirasjon, og kommer med fem tips for hvordan man kan lede et team til kollegaskap i stedet for bare fellesskap:

  • Vær mer transparent i din ledelse, og kommuniser strategien aktivt med dine ansatte

  • Inviter dine ansatte med på oppgaverelaterte diskusjoner

  • Vær tydelig på hvilke oppgaver du forventer at teamet skal løse selv, og hva de har mandat til

  • Gi kollegaskapet strategiske oppgaver som de skal løse i samarbeid

  • Fortell dine ansatte at du forventer at de er faglig dyktige, og hele tiden streber etter å bli flinkere

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS