Ledelse

IKT Norge sjef Heidi Austlid ble årets vinner av ODA-prisen.

IKT Norge-sjef til topps i ODA-kåring

Heidi Austlid har blitt tildelt prisen «ODA Award Woman» av Nordens ledene nettverk for kvinner i teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2009 har nettverket, på sin årlige Inspirasjonsdag som blir arrangert torsdag denne uken, delt ut ODA Awards til den fremste rollemodellen for kvinner i techbransjen. Prisen ble i 2016 omtalt som Norges viktigste likestillingspris i en kronikk i DN av Berit Kjøll, Anne Grete Solberg og Janne Log.

Fra 2013 har prisen også blitt delt ut til en organisasjon som er et foregangseksempel på systematisk arbeid med mangfold og kjønnsbalanse.

– Det er en stor ære å motta prisen ODA Award Woman, og dette gir inspirasjon og motivasjon til systematisk å jobbe videre med økt mangfold i digitale næringer. Vi må jobbe på flere plan - organisatorisk, forretningsmessig og politisk, sier årets vinner, Heidi Austlid.

I over 20 år har Heidi Austlid jobbet for mangfold innen IKT-Næringen, med stort engasjement: Fra hennes første prosjekt hos Kunnskapsdepartmentet om jenter og IKT, og til i dag, der hun som sjef for IKT-Norge har en betydelig påvirkning på norsk tech-bransje, har hun inspirert, støttet og bidratt til at både flere kvinner og jenter velger teknologi. Dette gjennom utallige kronikker, foredrag, debatter, og ikke minst gjennom samarbeid for å oppnå resultater på tvers av organisasjoner – som for eksempel Girl Tech Fest.

Ikke noe one-woman-show

Juryen forklarer i en pressemelding at Austlid er «inspirerende, modig og klok, og jobber gjennommedlemsbedrifter, politikere og ulike organisasjoner og stakeholders. Hun har slik hatt en unik påvirkning på mangfold innen IKT i Norge.»

Det er kun gjennom samarbeid vi kan øke kjønnsbalansen på alle nivå i næringslivet

– Det er kun gjennom samarbeid vi kan øke kjønnsbalansen på alle nivå i næringslivet - dette er ikke et one-woman-show. Som mor har jeg en forpliktelse overfor mine egne jenter med å styrke deres selvtillit og åpne mulighetene og som leder må jeg sørge for at kvinner og menn gis samme muligheter, sier Austlid.

Kriteriene for å få tildelt «Oda Award Woman» er:

• Er en kvinne som er en synlig inspirasjonskilde, og engasjerer og inspirerer andre kvinner til å gripe nye muligheter

• Motiverer kvinner (og menn), i egen bedrift og på tvers av bransjen

• Er en synlig rollemodell gjennom ulike mediekanaler

• Er et forbilde som identifiserer seg med verdiene til ODA: Inspiration | Bravery | Empowerment | Passion

– Vi må åpne dører for at jenter, i verdens mest likestilte land, tidlig lærer seg programmering, at de gjennomfører teknologistudier, starter egne teknologiselskaper og ikke minst gis karrieremuligheter i digitale næringer. Vi har en lang vei å gå - jeg skal fortsette å gjøre mitt i samarbeid med mange andre, avslutter Austlid.

Første mannlige vinner

Foto Administrerende direktør i DNB Rune Bjerke. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

ODA tar steget videre når de nå for første gang lanserer ODA Award Man. For å nå målet om 40 prosent kvinner i teknologi og oppnå fordelene mangfold bringer, trenger man at kvinner og menn jobber sammen for å lede an.

«Vi er mange kvinner som er blitt løftet frem av mannlige ledere, som går i bresjen for mangfold både på et strategisk nivå, men også i det daglige og i sin kommunikasjon. Det er disse rollemodellene ODA Award Man skal anerkjenne, tydelig ambassadør for mangfold i teknologi, både i egen organisasjon, egen ledergruppe og i bransjen og samfunnet generelt, skriver ODA-nettverket.

Den første «Oda Award Man» går til konsernsjef i DNB, Rune Bjerke. Han har i flere år år jobbet målrettet for å øke mangfoldet blant sine kolleger og vært en foregangsperson i bransjen. Med mantraet om at «likestilling handler om like muligheter for alle», igangsatte han en betydelig omstrukturering i selskapet, noe som har resultert i om lag 40 prosent kvinner i ledelsen, økt innovasjon og tech-fokus.

– Jeg er ydmyk og utrolig stolt av å bli den første vinneren av kategorien ODA Award Man. Dette er en stor klapp på skuldra til alle DNBere som har stått på og jobbet systematisk for å sette mangfold og teknologi på agendaen, sier Bjerke.

I juryen sin beskrivelse heter det at Bjerke «engasjerer og oppfordrer sine ansatte, både kvinner og menn, til å gripe muligheter innen teknologi».

Videre har han vært en frontfigur når det gjelder å sette likestilling på agendaen i Norge, med betydelig påvirkningskraft. Han var en av de første mennene til å stille opp i #HunSpanderer-kampanjen, samt til å bidra til at DNB setter krav til mangfold hos sine leverandører.

«Runes tydelige fokus på å støtte og fremme kvinner i teknologi, gjør ham til et viktig forbilde for andre ledere: både menn og kvinner, når det gjelder å inspirere til mer mangfold i norsk næringsliv,» skriver juryen videre.

– Vi tar med oss erkjennelsen - det gir bøttevis med energi - men vet samtidig at vårt arbeid er langt fra ferdig. Vi har så vidt begynt. Alle bedrifter må speile samfunnet og de ulike markedene de operer i. Mangfold er en forutsetning for å lykkes, avslutter Bjerke.

En ledestjerne

Fra 2013 har prisen også blitt delt ut til en organisasjon som er et foregangseksempel på systematisk arbeid med mangfold og kjønnsbalanse. Årets «Oda Award Organization» gikk til selskapet Compello.

Compello har i mange år hatt en målrettet og klar strategi om mangfold og inkludering, og har gjennomført en rekke tiltak for å øke kvinneandelen inkludert i ledelsen, og har i dag en kvinneandel på 40 prosent på tvers av organisasjonen, og 57 prosent i ledergruppen i Norge. Selskapet anser høy grad av mangfold som en avgjørende suksessfaktor for inntjening, innovasjon, og trivsel for alle i selskapet.

– Compello ønsker å bygge et bra team med ansatte fra begge kjønn, forskjellig alder og ulik kulturell bakgrunn. Dette har vi jobbet med i mange år og jeg tror det er grunnen til at vi i dag har en ledende posisjon innenfor digitalisering. Denne prisen representerer innsatsen til alle Compello ansatte som ønsker mangfold. Jeg vil spesielt takke kvinnene i Compello som er så flinke til å inspirere mennene til likestilling – dere er utrolig bra, sier Gustav Line, CEO i Compello Group.

Foto Compello har 40 prosent kvinneandel. Her er noen av Compello-kvinnene samlet på ODA inspirasjonsdag 2017. (Foto: Compello)

Rekrutterer kvinner aktivt

Compello har tatt en rekke aktive grep for å tiltrekke seg kvinner til selskapet. De har en bevisst strategi i sine rekrutteringsprosesser, de adresserer aktivt ubevisste holdninger og handlinger, og de bidrar til synlighet av mangfold, både i media, sosiale medier, og gjennom egne rollemodeller.

– Compello har et ønske om å gjøre en forskjell, og vi har jobbet systematisk med mangfold siden 2012. Det har vært en fantastisk reise fordi den har gitt resultater! Ved å gi oss denne prisen viser ODA at man trenger ikke være størst for å vinne pris. Man trenger ikke være størst for å gjøre en forskjell. Jeg håper dette er til inspirasjon for flere lignende bedrifter, slik at vi får større fokus, at flere blir bevisste rundt mangfold – og at vi sammen kan gjøre en enda større forskjell, sier Camilla Bakjord, CMO i Compello Group.

Compello har kvinnelige ledere i alle avdelinger i selskapet og to av Compello sine ansatte har stått/står på listen over Norges 50 fremste IT-kvinner. I tillegg er Compello engasjert i fora som Girl Tech Fest, Jenter+Koding=Sant, ODA, SHEconomy Summit og #HunSpanderer.

Compello-ledelsen er alle aktive bidragsytere til strategien om økt kvinneandel, og alle ansatte bidrar til å skape en inkluderende og mangfoldig arbeidsplass.

ODA Award Man kriterier:

  • Engasjerer og inspirerer kvinner til å gripe nye muligheter

  • Støtter og jobber sammen med kvinner i egen bedrift og på tvers av bransjen

  • Motiverer kvinner (og menn) i egen bedrift og på tvers av bransjen

  • Er en synlig rollemodell gjennom ulike mediekanaler

  • Er et forbilde som støtter opp om verdiene til ODA: Inspiration | Bravery | Empowerment | Passion

Powered by Labrador CMS