Ledelse

Illustrasjonsfoto.

– Mange ledere føler seg desperate

De fleste virksomheter er i dag inne i en digital transformasjon. Mange opplever at det ikke fungerer. Enten går det ikke like raskt som de ønsker eller så henger ikke hele organisasjonen med på den måten lederne trodde at de ville.

Publisert Sist oppdatert

Lederdirektør ved Singularity University Carin Watson tror mange ledere føler seg desperate. De føler at det haster og de er på utkikk etter hjelp.

Hun mener den største feilen ledere gjør i omstillingstider er å ikke forklare til virksomheten sin hva ordene innovasjon og transformasjon virkelig betyr.

– Jeg har selv jobbet i store firmaer hvor ord som «innovasjon» ble slengt rundt uten at noen virkelig forstod hva det betydde. Alle blir gira og går tilbake til kontorene sine og spør: hva mente sjefen egentlig og hva er min rolle?

Slik mislykkes du

Når hun i dag spør ledere som deltar i programmene på Singularity om deres ansatte kunne gitt henne et godt og konsistent svar på hva innovasjon betyr, er det bare tre av 100 ledere som svarer ja.

– Det sjokkerer meg. Det er en fundamental ting å forklare hvorfor vi gjør som vi gjør. Hvis jeg som leder skal be mine ansatte om å endre seg, burde jeg sette det i kontekst.

Hun mener det er for mange virksomheter som leker med teknologi fordi de tror det er det de burde gjøre. Alle banker i verden leker med blokkjedeteknologi. Selvsagt burde de gjøre det, men hva er målet?

– Inntil du klarer å tegne et bilde av fremtiden eller flere scenarioer om fremtiden og hvor du ønsker å være, burde du la være å prøve å endre dine ansatte.

Finanssektoren og helsesektoren er noen av bransjene som vil bli sterkt påvirket av det digitale skiftet og som må finne ut hvilken type organisasjoner de ønsker å være de kommende årene.

– De kommer nemlig ikke til å se ut slik de gjør i dag. Du vil mislykkes hvis du bare står og roper at vi skal innovere. Det er det vanligste jeg ser ledere tar for gitt, sier Watson oppgitt.

Usannsynlige steder

En annen feil ledere i omstillingsfaser gjør feil er å ikke bruke nok tid sammen med mennesker, ideer og virksomheter som de vanligvis ikke ville omgås med. Gode ideer kommer nemlig fra de mest usannsynlige steder.

– Du må plassere deg selv i de mest ukonvensjonelle miljøer. Alle reiser på innovasjonsseminarer for å snakke om hvor vanskelig det er å innovere. Gå heller på et seminar om kvantum databehandling. Vi forstår kanskje ikke et eneste ord av hva som blir sagt, samtidig kan en samtale kan få deg til å se noe fra en helt annen side. Plutselig har du en helt ny forretningside, produkt, kundeinnsikt eller tjeneste.

Du må ha et åpent sinn, poengterer Watson. De beste innovatørene er gode på å skape tilfeldige bekjentskaper.

For trege

En annen spådom fra Watson handler om a fremtidens ledelse vil handle mindre om kontroll og å kommandere og mer om innflytelse. Hun tror det vil skje en god del innovasjon i forretningsstrukturene – spesielt i etablerte organisasjoner.

–Tradisjonelle virksomheter er for trege. De står i veien for seg selv for å gjøre det rette. Jeg tror morgendagens organisasjoner vil være mer desentraliserte. Samtidig strever jeg med å si det fordi jeg vet hvor motstandsdyktige disse organisasjonene kan være når det gjelder endring.

Hun tror det vil ende opp med å bli en hybrid mellom den tradisjonelle forretningskulturen og den desentraliserte modellen hvor makt fordeles mer. Organisasjoner vil være forent basert på en bestemt ideologi.

En sunn spenning

Man hører gjerne om eldre arbeidstakere som frykter for jobbene sine når unge, digitale talenter gjør sin entre i arbeidsmarkedet. Watson tror derimot at denne såkalte «spenningen» mellom nyansatte og eldre mellomledere vil være sunn.

– Lederne må være modige og tørre å ta andre valg enn tidligere og finne kunnskap, erfaringer talenter, perspektiver og ideer andre steder enn før. Toppledere må bli utfordret på sine egne antakelser hele tiden.

Men ikke alle toppledere har troen på at de kan endre seg så pass mye. De er bekymret for at de ikke har instinktene som kreves.

– Den vanlige topplederen er en hvit mann på 60 år som er usikker på om han klarer å ha en mangfoldig tankegang. Da må du være så pass selvbevisst at du omgir deg med en mangfoldig gruppe som forstår hva som kreves.

Hennes tips er ha en gruppe mennesker rundt deg som har i oppgave å utfordre deg. Det vil ha en større effekt på resten av kulturen i selskapet.

Powered by Labrador CMS