Ledelse

Etter 31 år overlater Tor Arne Viksjø (t.v) DIPS-roret til Kolbjørn Haarr.

Tidligere Evry-topp blir sjef i e-helse-gigant

Publisert Sist oppdatert

Etter 31 år som gründer og toppsjef for Norges ledende e-helseaktør DIPS, overlater administrerende direktør Tor Arne Viksjø (64) roret til tidligere Evry-topp Kolbjørn Haarr (58).

Kolbjørn Haarr blir sjef i Bodø-selskapet DIPS, som er landets største, norskeide e-helseselskap, med 270 ansatte. I fjor omsatte de e-helsesystemer for 345 millioner kroner.

Gjennom avtaler med tre av fire regionale helseforetak og en rekke sykehus har de blitt landets ledende leverandør av elektroniske helsesystemer til norske sykehus.

– DIPS opererer i skjæringspunktet mellom helse og digitalisering, to områder der jeg har et sterkt engasjement, og der det skjer en stor utvikling, sier Haarr.

Tor Arne Viksjø blir rådgiver og styremedlem i selskapet han har bygget opp. Foto DIPS

Han legger særlig vekt på at norske myndigheter har uttrykt høye nasjonale ambisjoner innenfor e-helse, og mener selskapet han nå skal lede har «alle forutsetninger for å innfri disse».

I vår ble 65 prosent av aksjene i DIPS kjøpt opp av det familieeide norske investeringsselskapet Awilhelmsen Capital, og det spekuleres i om selskapet vil satse mer i utlandet. Det gleder e-helsedirektøren i IKT-Norge stort.

Den nye toppsjefen Haarr sluttet med umiddelbar virkning som sjef i Nordens største IT-selskap, Evry, i sommer.

– Selv om DIPS er mindre enn selskapene jeg tidligere har ledet, er vekstmulighetene og samfunnsansvaret desto større, sier Haarr i pressemeldingen.

Haarr har over 30 års ledererfaring fra IT-bransjen. Han startet karrieren i Hewlett Packard, hvor han hadde både nasjonale og internasjonale lederroller. Fra 2009 til 2015 var han konserndirektør og administrerende direktør i Tieto Norway, før han i 2016 overtok som toppsjef for Evry Norway, Norges største IT-selskap.

Den nye toppsjefen i DIPS tiltrer 1. januar.

Strategisk viktig

Tor Arne Viksjø, som har ledet DIPS siden den spede starten i kjelleren på Nordland sykehus i 1987, varslet styret allerede før sommeren at han ved nyttår ønsket å tre tilbake som toppsjef.

Dette skjer altså rett etter at en ny finansielt sterk eier har kommet inn i bildet, og kort tid før DIPS Arena, et nytt pasientjournalsystem bygget på åpne internasjonale standarder, settes i full drift.

– Vi ser et stort vekstpotensial i årene fremover, og da er det strategisk viktig å tilpasse seg markedet og konkurransesituasjonen. Selskapet står foran en ny epoke med vekst i nye markeder, og derfor var dette et naturlig tidspunkt for et lederskifte, sier Viksjø.

Politisk frieri

Han går nå inn i styret i DIPS og fortsetter i en strategisk rådgiverrolle for selskapet.

Styreleder og tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i DIPS takker Viksjø for «uvurderlige bidrag» til utviklingen av norsk e-helse.

– Vi er samtidig stolte av at Kolbjørn Haarr har takket ja til å overta som administrerende direktør. Kolbjørn er en av landets mest respekterte og suksessrike IT-ledere. Under hans ledelse, og med ambisjonene, soliditeten og løfteevnen til den nye majoritetseieren Awilhelmsen Capital, mener styret at DIPS har de best mulige forutsetningene for å innfri den politiske ambisjonen om «én innbygger - én journal», sier hun.

Powered by Labrador CMS