Ledelse

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer er på koalisjonskurs med statsminister Angela Merkel.

Tyskland trues av regjeringskrise

Angela Merkels CDU skal ha krisemøte med koalisjonspartnerne i CSU i et forsøk på å løse asylstriden som truer med å velte den tyske regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

CSUs partileder, innenriksminister Horst Seehofer, truer med å forlate regjeringen dersom Merkel og CDU ikke skjerper landets asylpolitikk.

CSU krever at asylsøkere som har registrert seg i andre EU-land, skal stanses på grensa. Merkel er motstander av slik alenegang og vil ha felleseuropeisk løsning.

Under fredagens EU-toppmøte ble det enighet om å opprette en rekke mottak i land som grenser til Middelhavet, for raskt å avgjøre hvem av dem som ankommer som har krav på asyl. Disse vil bli sendt videre til andre medlemsland.

Mottak i Nord-Afrika

EU-toppene skal også vurdere å opprette mottak i nordafrikanske land, for å skille ut hvem som har beskyttelsesbehov og i samarbeid med FN hente kvoteflyktninger fra disse.

Forslaget har høstet sterk kritikk, men Seehofer er ikke fornøyd og vil uansett ha strengere tysk grensekontroll. Merkel mener EUs beslutning møter CSUs krav, noe Seehofer ikke er enig i.

Ingen løsning

Krisemøter i helgen ga ingen løsning, og mandag ettermiddag møtes de to partiene på nytt i et forsøk på å berge regjeringskoalisjonen.

Dersom Seehofer gjør alvor av sin trussel om å beordre stenging av grensa, vil han bli avskjediget. Da trekker CSU seg fra regjeringen, som dermed faller.

Dersom Seehofer trekker seg frivillig fra regjeringen, er det uklart om CSU slår følge. Seehofer har varslet en beslutning innen tre dager.

Asylstriden mellom CDU og CSU

  • 14. juni: Innenriksminister Horst Seehofer (CSU) truer statsminister Angela Merkel (CDU) med å stenge grensene for asylsøkere som allerede er registrert i et annet EU-land. Merkel sier nei og vil ha en EU-løsning.

  • 18. juni: CSU og CDU blir enige om å finne en løsning innen to uker.

  • 29. juni: EU-lederne blir enige om en ny flyktningavtale som skal begrense strømmen av flyktninger og migranter til Europa.

  • 30. juni: Merkel kunngjør at hun har inngått avtale med tolv EU-land om rask retur av asylsøkere som alt er registrert i disse landene.

  • 2. juli: Horst Seehofer er ikke fornøyd og truer med å gå av som innenriksminister. CDU slutter opp om Merkels linje. CSU og CDU møtes til krisemøte.

Kilder: (NTB, DPA)

Powered by Labrador CMS