Ledelse

Unngå disse intervjutabbene

Det kan bli for mye av det gode.

Publisert Sist oppdatert

Jobbintervjuet nærmer seg slutten. Du har vært flink til å selge styrkene dine, du har snakket mye, forberedt deg godt, tatt initiativ, holdt en uformell tone. Du føler det har gått bra.

En uke går, og du får en telefon. Du får ikke jobben. For du har gjort noen tabber.

Det finnes mange gode tips til hva man bør gjøre på et jobbintervju. Ja, det er viktig å selge seg selv, unngå å være for stiv, være positiv og initiativrik. Men alt med måte. Dette er tingene du bør unngå å gjøre på et jobbintervju, ifølge Niya Allen-Vatel i karriererådgivningsselskapet Glassdoor:

Overselge de sterke sidene dine

Når en selger prøver å få deg til å kjøpe et produkt, gir de ofte en smørbrødliste av fantastiske egenskaper ved produktet, og jo mer selgeren snakker, desto mer motvillig blir du. Det blir for mye. Produktet kan umulig være så bra som selgeren skal ha det til?

På samme måte må du unngå å overselge deg selv på intervju.

Et intervju er en dialog. Still spørsmål, svar på det de spør om, og kom med gode forslag, men unngå å selge deg inn som et supermenneske – det er sjelden troverdig, anbefaler Allen-Vatel i et innlegg hos magasinet Fast Company.

Snakke for mye

Det er positivt å kunne snakke for seg, men du bør ha en plan. Hvis du bare snakker og snakker og svarer på spørsmål intervjuerne ikke har stilt, så er det lett å ende opp i digresjon etter digresjon. Det er ikke bare unødvendig, men kan tyde på at du er en dårlig lytter.

Øv på svarene dine i forkant, for å gi korte men presise svar på det intervjuerne sannsynligvis kommer til å spørre om, skriver Allen-Vatel

Avsløre at du er en «stalker»

Det er fint å søke opp litt bakgrunnsinformasjon om selskapet og de som skal intervjue deg, men ikke gå for langt. Blir du for privat kan det fort virke invaderende.

Du kan finne mye informasjon på internett, men hold deg til det profesjonelle – informasjon om selskapet, eller innlegg intervjueren har delt på LinkedIn. Unngå å referere til Facebook eller andre private sfærer.

Bli for uformell

Intervjueren er ikke en «kompis», i alle fall ikke enda. Gode intervjuere er flinke til å få kandidater til å føle seg komfortable og velkomne, men det betyr ikke at du bør lene deg helt tilbake og snakke til intervjueren slik du snakker til vennegjengen. Det er fortsatt en profesjonell situasjon.

Husk at du fortsatt er i et møte i jobbsammenheng.

Si «ja!» til alt

Det er bra å være positivt innstilt, men å være et «ja-menneske» uten unntak er sjelden det en arbeidsgiver ser etter. Når en bedrift leter etter nye ansatte, ønsker de friske ideer og nye perspektiver, ikke bare mennesker som er enige i alt det etablerte.

Du har blitt kalt inn til intervju fordi du er interessant, ikke fordi du kan gjøre jobben akkurat slik den har blitt gjort i alle år. Spill videre på det, oppfordrer Allen-Vatel.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS