Ledelse

Skal du være en leder som takler motgang, må du åpne deg for kritikk fra de rundt deg.

De som står han av

De lederne som klarer å stå gjennom tøffe tak og overleve stormen, har både en sterk karakter og en evne til å ta til seg kritikk.

Publisert Sist oppdatert

Et fellestrekk ved flere av lederne som fikk et turbulent 2018, synes å være at de ikke gir seg med det første.

Dagrunn Dvergsdal i Dvergsdal Consulting har bakgrunn som organisasjonssjef i Aker olje og gass. Som konsulent har hun jobbet tett på mange slags ledere i motvind.

Foto Dagrun Dvergsdal mener ledere bør være villige til å åpne opp for kritikk. (Dvergsdal Consulting)

Dvergsdal er ikke sikker på om stridslystne ledere er en ny trend. Hun tror at dersom ledere faktisk kjemper mer for sin sak nå enn før, så er det på godt og vondt.

– Noen ledere burde sluppet motstridende syn til litt oftere, og kanskje innsett at de ikke er så gode for omgivelsene som de selv tror de er, sier hun.

Den erfarne lederkonsulenten mener toppledere får mer oppmerksomhet i dag. Samtidig er hun klar på at de også får mer hjelp enn tidligere generasjoner.

Ledere i dag har gjerne et korps med rådgivere som kan ta brodden fra de fleste vanskelige saker. Dessuten lever de med avlåst kontorenhet.

– De kan bli borte som en sild når det gjelder, mens de møter kompiser og ja-folk som sier det de vil høre, sier hun.

LES MER OM LEDERTRENDER |

De åpne og de lukkede

Dvergsdal mener det i stor grad finnes to typer ledere når det stormer som verst: De som åpner seg for omgivelsene, og de som stenger seg selv inne.

– Skal du være en leder som takler motgang, må du åpne deg for kritikk fra de rundt deg, sier hun.

Dvergsdal har sett flere eksempler på begge typene. De som lykkes, synes å ha karakter – en form for et indre byggverk med et godt forankret verdisett.

– Da oljeprisen gikk ned, så vi flere eksempler på denne typen ledere, sier hun.

Hun peker på flere ledere i oljebransjen som stod med organisasjonen sin i tre tunge år, gjorde nødvendige kutt, og aldri, aldri ga opp troen på at man skulle klare det. I dag står flere av disse igjen med friske bedrifter.

Selv løfter hun frem Simen Lieungh i Odfjell Drilling.

– Man klarer ikke slike tøffe tak i flere år uten å ha noe meningsbærende utover seg selv, og uten å se kritisk på egen tankegang, sier hun.

Dessverre er det også mange eksempler på de som ikke lykkes så godt i motgang, og som trolig burde ha gitt seg lenge før.

– Mange går inn i et låst tankesett hvor de repeterer at de har rett, og dermed holder ut i stormen på den måten. Men det er ikke til fordel for noen at man ikke får frem motstridende synspunkter, sier hun.

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Powered by Labrador CMS