Ledelse

Her er noen av favorittene

Kanskje trer Gunnar Bovim ned fra styrelederpodiet? Eller vil Kathrine Lofthus våge å ta steget fra sjefsstolen i Helse Sør-Øst? Hva med Tone Ikdahl? Eller Øystein Mæland? Det mange kandidater i den norske sykehusfamilien.

Publisert Sist oppdatert
(67) ble konstituert som OUS-direktør etter at Bjørn Erikstein trakk seg. Han var da viseadministrerende direktør ved sykehuset. Reymert har tidligere vært avdelingsdirektør i Finansdepartementet, spesialråd ved Norges OECD-delegasjon i Paris og ekspedisjonssjef i Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Fra 2000 var han først finansdirektør ved Rikshospitalet, siden administrerende direktør fra 2008. Etter sammenslåingen av sykehusene i Oslo i 2009, har han vært viseadministrerende direktør ved OUS. Men er han mer av en excel-mann enn en frontmann? Og gidder han dette? I en alder av 67?

Når nye, viktige sjefer skal på plass, er det også på sin plass å spekulere over navn.

Etter at Bjørn Erikstein trakk seg som administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus før sommeren, har styret nå for alvor satt i gang jakten på en etterfølger. Sist uke kom stillingsannonsen, og det er ingen hvem som helst det søkes etter:

I tillegg til sterk faglig og strategisk kompetanse, – og evne til å ivareta HMS-arbeidet – skal vedkommende helst ha «stor arbeidskapasitet og evner å motivere og lede krevende prosesser», og være «trygg og ansvarlig, med en kommunikasjonsform som gir tillit, gode relasjoner, dialog og godt samarbeid».

Som konserntillitsvalgt for Akademikerne ved OUS sier det:

– Den nye direktøren må ha evne til å skjære igjennom og tåle å stå i en framskutt posisjon.

Dagens Perspektiv har funnet fram til noen kandidater som kan være aktuelle.

Opprykk i egne rekker?

Morten Reymert
Foto Morten Reymert

Politikeren fra A-hus?

Øystein Mæland (59) er i dag administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus (A-hus).

Mæland er utdannet psykiater og har tidligere hatt lederstillinger ved OUS. Han ble i mai 2011 utnevnt til politidirektør og sjef for Politidirektoratet. Han trakk seg med umiddelbar virkning 16. august 2012 i kjølvannet av rapporten fra 22. juli-kommisjonen – men det var i kraft av sin rolle, og ikke at han hadde gjort en dårlig jobb. Mæland fikk etter dette jobb som assisterende direktør i Helsedirektoratet, før han i 2014 ble sjef for A-hus. Han har også vært politisk aktiv for Arbeiderpartiet.

Styrelederen bretter opp ermene?

Gunnar Bovim (59) er styreleder for OUS. Han har støttet helhjertet opp om Gaustad-planene. Han er lege i bunn, og har også erfaring som sykehusdirektør fra St. Olavs Hospital i Trondheim. Fram til august 2019 var han i mange år rektor ved NTNU, men etter at han at han hadde innledet et forhold til en av sine kolleger, som også satt i universitetets ledergruppe, valgte han å trekke seg. I dag er Bovim ansatt i en rådgiverstilling ved NTNU, og dermed også ganske «ledig på (arbeids)markedet. Men han har kanskje fått nok av sykehus-Norge?

Egentlig ikke noe nedrykk?

Foto Cathrine Lofthus

Cathrine Lofthus (48) er i dag administrerende direktør ved landets største regionale helseforetak, Helse Sør-Øst. Dermed er hun på papiret over OUS-direktøren på sykehus-Norges rangstige. Men så enkelt er det nok ikke. OUS er det desidert største sykehuset i landet, og topplederjobben der har tung og stor prestisje. Det ville ikke bli sett på som noe nederlag dersom Lofthus blir tilbudt – og tar – OUS-jobben. I alle fall ikke om hun lykkes. Lofthus er i alle fall faglig kvalifisert så det holder. Hun er utdannet lege, har doktorgrad i medisin og har tilleggsutdanning i økonomi. Hun har tidligere vært viseadministrerende direktør ved OUS.

Norsk come back?

Foto Bente Mikkelsen

Bente Mikkelsen (60) har vokst sammen med helseforetaksreformen i Norge. Hun har vært helseforetakssjef siden starten i 2001, da hun ble viseadministrerende direktør i Hels Sør-Øst. I 2006 rykket hun helt til topps i landets største helseregion, og var en nøkkelperson i utformingen av norsk sykehusvesen i nesten 15 år. I 2013 tok hun jobb i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Utfordrer fra privat helsesektor?

Foto Tone Ikdah

Tone Ikdahl (56) er administrerende direktør ved Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS) – Norges største private sykehus. Hun kom dit i 2017 fra stillingen som viseadministrerende direktør ved Akershus Universitetssykehus. Ikdahl er utdannet lege og er spesialist i onkologi (kreft). Hun har tidligere vært prosjektdirektør ved OUS og har også vært leder av kreftsenteret på Ullevål sykehus.

Overraskelse fra Vest?

Foto Herlof Nilssen

Herlof Nilssen (61) gikk så sent som i forrige uke av som administrerende direktør i det regionale helseforetaket Helse Vest etter 18 år i sjefsstolen. Også han har vært med på å forme det nye norske helsevesenet etter at foretaksreformen ble innført i 2001. Han er godt kjent med maktens helsepolitiske irrganger, og har lært seg å manøvrere i stormfullt helsevesenvær. Nilssen er også kjent som lønnsvinneren i helseforetaks-Norge, med drøye 2,4 millioner i årslønn i tillegg til ganske så lukrative tilleggsgoder – blant annet får han full lønn i tre år etter at han går av, så lenge han stiller seg til disposisjon for styret i helse Vest. Så Herlof Nilssen trenger strengt tatt ikke ny jobb på en stund.

Powered by Labrador CMS