Ledelse

Høye kvinner blir oftere ledere

Særlig i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Forskning har dokumentert at høye mennesker er lykkeligere, smartere, har lengre utdannelse, lever lenger, tar sjeldnere sitt eget liv og tjener mer penger enn de som ikke raver så høyt over bakken.

At tidligere forskning også har vist at de også oftere blir plukket ut til å lede, kommer dermed ikke som noen overraskelse.

Men ny forskning endrer litt på det etablerte bildet. I hvert fall blant europeiske kvinner.

For joda, høye er oftere ledere, for menn kan det være andre ting enn høyden som spiller inn, som at høye oftere har høy utdannelse.

Forskeren Felix Bittmann ved Bamberg Universitet i Tyskland har kommet frem til at det faktisk bare er blant kvinner at høyde øker sjansen for å bli leder når man tar med dette i beregningen.

For menn i Europa er forskjellene ikke signifikante.

Han har brukt data fra en stor europeisk undersøkelse hvor norske tall er inkludert. Faktisk er norske menn i snitt de høyeste i undersøkelsen, mens det er de nederlandske kvinnene som er høyest.

Bittmann har publisert funnene sine i artikkelen «About the Relation between Height and Leadership: Evidence from Europe» i journalen Economics and Human Biology.

Liten, men signifikant effekt

Gevinsten av ekstra høyde kan ikke sies å være spesielt stor for hele datasettet. For hver ekstra centimeter øker sannsynligheten for at en kvinne er i en lederposisjon med bare 0,15 prosentpoeng.

Men ser man på hvert enkelt land, blir det annerledes. Effekten er ikke lineær for de norske dataene, så jo høyere en norsk kvinner er, desto mer øker også denne sannsynlighet for å være leder.

Ifølge Bittmanns utregninger er det nesten dobbelt så sannsynlig at en norsk kvinne på 180 er i lederposisjon enn at en på 168 er det.

Powered by Labrador CMS