Ledelse

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, er eneste reelle søker til jobben som PST-sjef.

Kun én kvalifisert søker til toppjobben i PST

Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, vil bli PST-sjef.

Publisert Sist oppdatert

Rett før jul ble det klart at PST-sjef Benedicte Bjørnland ble utnevnt til ny direktør i Politidirektoratet, slik de fleste ekspertene spådde.

Hvem som skal ta over etter henne som toppsjef i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), derimot, var et mer åpent spørsmål og det ble spekulert i flere navn.

Tirsdag offentliggjorde Justisdepartementet søkerlisten.

Kun to personer har søkt jobben, og kun én er kvalifisert: nåværende politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold (61).

Han har vært sjef for politiet i Oslo siden 2012, og fikk fornyet åremålet med seks år i juni 2018. Han har imidlertid vært under sterkt press de seneste årene på grunn av økende gjengaktivitet og ungdomskriminalitet i hovedstaden. I VG har tidligere justisminister Sylvi Listhaug (Frp) anklaget Oslo-politiet og Sjøvold for å dysse ned disse problemene.

Sjøvold har imidlertid både utdannelsen og erfaringen i orden for å fylle skoene etter Bjørnland. Han har både utdanning fra politiskolen, juridisk embetseksamen og mastergrad i ledelse. Han har også vært assisterende politidirektør på starten av 2000-tallet og politimester i Vestfold politidistrikt fra 2001 til 2005.

Fra 2005 til 2010 var han også rektor for Politihøgskolen, og gikk derfra til jobben som ekspedisjonssjef og sjef for Justis- og politidepartementets politiavdeling.

Den andre søkeren til PST-jobben er Thorbjørn Gaarder (63), som er kjent for å søke de fleste lederstillinger i offentlig sektor. Han søkte også jobben som politimester i Oslo i fjor sommer.

Powered by Labrador CMS