Ledelse

Kjestin Braathen (48) blir den høyest rangerte kvinnen blant selskapene på Oslo Børs når hun tiltrer som toppsjef i DNB 1. september.

Ny sjef for den største pengesekken

DNBs påtroppende toppsjef er blant annet god til å lukeparkere.

Publisert Sist oppdatert

Hun var storfavoritten og nå er det altså klart: 1. september overtar Kjerstin Braathen som konsernsjef i DNB etter Rune Bjerke.

DNB er Norges tredje største børsnoterte selskap med en markedsverdi på 238 milliarder kroner, bare Telenor og Equinor er større. Selv sitter Braathen på snaue 25.000 aksjer i Norges og Skandinavias største bank.

Siviløkonomens CV inneholder også en master i finansledelse Ecole Supérieur de Commerce, Universitetet i Nice.

48-åringen kan DNB, hun har vært der siden 1999. Siden 2017 har hun som finansdirektør passet på pengesekken. Nå blir hun altså den høyest rangerte kvinnelige topplederen blant selskapene på Oslo Børs.

DNB har lenge vært gode til å rekruttere kvinner generelt og ledere spesielt. 48 prosent av selskapets ansatte er kvinner. Konsernledelsen har 46 prosent kvinner, og øker ytterligere dersom Braathen legger den nye lederkabalen med nok en kvinne.

Hennes sterkeste konkurrent til toppjobben var både intern og kvinne: Konserndirektør for personmarkedet, Ingjerd Blekeli Spiten.

– Vær åpen for muligheter og si ja. Dette rådet gir hun ifølge NRK til andre kvinner som vil nå toppen.

Det er ikke så krevende som man skulle tro

– Det er kjempespennende å få nye jobber og utfordringer. Vi snakker mer om hvor slitsomt og vanskelig det er, enn hvor givende det er. Det er ikke så krevende som man skulle tro, sier Braathen.

Lillestrøm er hjemstedet, og hennes mindre brukte mellomnavn Rasmussen kommer derfra. Foreldrene drev klesbutikken Rasmussen på Torget i Lillestrøm, i sin tid etablert av Kjerstin Braathens farfar.

Kjerstin Braathen er også aksjonær i familieselskapet Floraveien Invest AS, som også eier en mindre aksjepost (2,62 %) i DNB-konkurrenten Lillestrøm Sparebank.

I dag er hjemadressen Bjørnveien, noen steinkast fra Holmendammen på Oslos vestkant.

Der bor hun med ektemannen og de tre barna Rasmus, Mathea og Marie, alle fortsatt skoleelever.

Kjertin Braathen kjører en Mercedes stasjonsvogn og mener ifølge et portrettintervju med Dagens Næringsliv at hun er «god til å lukeparkere» og «dårlig til å huske bryllupsdager».

Mer overraskende er det kanskje at hun lytter på NRK P3 om morgenen. Glad i å trene er hun også, favorittduppeditten er en pulsklokke fra Garmin.

Det var Rune Bjerke selv som hentet henne inn i konsernledelsen i 2013. Ifølge Dagens Næringsliv kom henvendelsen på sms.

– Jeg snakket sjelden eller aldri med Rune Bjerke, for å si det sånn. Han lurte på om vi kunne møtes om 20 minutter. Og dette er litt flaut, men jeg satt hos frisøren min, som holdt til på Frogner, og aldri i verden om jeg rakk tilbake Bjørvika på så kort tid, så jeg skrev at jeg var utenfor huset, og det var i hvert fall ikke en løgn.

Resten er – som det gjerne heter – historie.

Powered by Labrador CMS