Ledelse

De negative egenskapene som forskerne bruker for å beskrive en tyrann kan passe godt for USAs president Donald Trump og Brasils president Jair Bolsonaro.

Disse medarbeiderne godtar tyranniske sjefer

De som har vokst opp med mye konflikt i familien, aksepterer oftere egoistiske, manipulerende og dominerende ledere, viser ny studie.

Publisert Sist oppdatert

Dayna Herbert Walker ved San Francisco State University har lagt frem en studie som tyder på at det å vokse opp i en konfliktfylt familie, kan gjøre oss til tilhengere av tyranniske ledere.

Det var Forskning.no som først omtalte saken.

– Tyranner, enten de er i styrerommet eller i politikken, ville ikke hatt makt om ikke følgerne støtter dem. Vi ser ofte på lederne for å forklare lederskap, men vi bør også se på tilhengerne, sier Walker i en pressemelding.

Foretrakk negative egenskaper

Walkers forskergruppe brukte data fra en studie som har gått over mange år: The Fullerton Longitudinal Study. Denne studien har fulgt 130 personer siden 1979.

Da de sammenlignet dataene om familieliv og ledelse, fant de en sterk sammenheng mellom de som fortalte om konflikt i barndomshjemmet og de som mente at en god leder kunne ha tyranniske egenskaper.

De med høyt konfliktnivå hjemme, foretrakk langt oftere negative egenskaper hos ledere, enn deltakere som meldte om lite konflikt i barndommen.

Walker sier i pressemeldingen at det i dysfunksjonelle familier ofte kan være rollemodeller med tyrannisk adferd. Dette kan forme et senere syn på ledere.

Rundt 33 prosent av deltakerne i studien støttet ledeprofiler som la høyt på tyrann-skalaen.

Powered by Labrador CMS