Ledelse

– Anniken har en egen ro – og gjør ikke overilte ting. Hun skaffer seg alltid god oversikt, sier Ingjerd Schou, som jobbet nært med Anniken Hauglie under Bondevik II-regjeringen.

– En ­lyttende og rolig type

En leder som tar veloverveide valg og er god til å lytte og inkludere. Slik beskriver partikollega Ingjerd Schou oljebransjens nye talsperson.

Publisert Sist oppdatert

Som nyslått administrerende direktør i Norsk olje og gass vil Anniken Hauglie ha bruk for alt hun har lært om å håndtere vanskelige saker i mediene.

Men hvilke lederegenskaper tar hun ellers med seg inn i jobben?

Dagens Perspektiv har sett nærmere på hvilke utfordringer Hauglie vil møte i den nye lederjobben og hva som skal til for å lykkes.

Du kan også lese hele lederutfordringen samlet i vår e-avis.

Finn analysen av Anniken Hauglies styrker, svakheter, muligheter og trusler i den nye rollen nederst i saken.

Flink til å lytte

En som kjenner Hauglie godt er Ingjerd Schou, som sitter på Stortinget for Høyre. Hun jobbet nært med Hauglie da Schou var sosialminister i Bondevik II-regjeringen og Anniken Hauglie var statssekretær samme sted.

Ifølge Schou, som bare har lovord om sin partikollega, er Hauglie en typisk moderne leder.

– Hun er dedikert til arbeidet og veldig flink til å lytte. Og så er hun åpen om det hun ikke kan og søker råd når det trengs, sier hun.

Hun er åpen om det hun ikke kan og søker råd når det trengs

Schou tegner et bilde av en litt tilbaketrukket ledertype, som ser an situasjonen, analyserer og reflekterer før hun tar beslutninger.

– Gjør ikke overilte ting

– Hun har en egen ro – og gjør ikke overilte ting. Hun skaffer seg alltid god oversikt. Jeg er helt sikker på at når hun nå kaster seg inn i et nokså nytt fagfelt, så har hun satt seg veldig godt inn i det, sier hun.

Schou understreker at alle som har måtte stå og svare på vanskelige saker i Stortingets spørretime vet at det krever en del ballast.

– Det er grunn til å tro at en viktig del av jobben blir å sikre oljeflertall i Arbeiderpartiet. Hvordan er hun som diplomat?

– Hun vet hvordan hun skal balansere en sak. I dette tilfelle vil mye handle om balanse mellom utvikling og omstilling. Hun må vise hvordan oljesektoren ikke er en trussel, men snarere tvert om en viktig sektor for å lykkes med det grønne skiftet, sier Schou, som i dag sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen.

God til å samordne og involvere

– Hvilke egenskaper vil hun dra mest nytte av i jobben?

– Evnen til å lytte, involvere og samordne er helt klart nyttig i en så krevende stilling, for den største utfordringen blir jo helt klart av en pedagogisk og psykologisk art, sier hun.

– Hun skal fremstille bransjen og snakke til sine egne samtidig som hun gjør det forståelig for allmennheten. Bransjen er viktig for landet, og den kommer til å fortsette å være der og forurense. Å fortelle om det er en svært krevende kommunikasjonsoppgave.

Evnen til å lytte, involvere og samordne er helt klart nyttig i en så krevende stilling

Viktig å tenke seg om

– I etterkant av NAV-skandalen som hun må sies å ha vært uheldig å lande midt oppi, ble hun kritisert av blant andre professor Per Lægreid for å ha vært treig på avtrekkeren. Kan hun i sitt behov for å skaffe seg oversikt, utsette beslutninger litt for lenge?

– Det synes jeg er en svært lettvint og lite treffende kritikk. Du skal tenke deg godt om, og du skal ha regjeringen med deg på det når du står i en sak med slike enorme dimensjoner hvor lovgiver sitter med ansvar og store juridiske miljøer har fravikende syn, sier Schou.

– Jeg tror vi skal være svært glade for at vi hadde Anniken der med såpass vett da saken kom opp.

Basert på våre kilder i Lederutfordringen, har Dagens Perspektiv oppsummert Anniken Hauglies sterke og svake sider, samt muligheter og trusler, i den nye stillingen:

 
null

Anniken Hauglie (48)

  • Født: Oslo 10. september 1972, vokst opp i Ski.

  • Utdanning: Hovedfag i sosiologi (2000), prosjektledelse fra BI (2006).

  • Arbeid: Rådgiver i Forbrukerrådet (2005-2007), ellers hatt ulike jobber i Høyre. Byråd i Oslo 2010-2015, først for helse og sosiale tjenester og deretter kunnskap og utdanning. Arbeids- og sosialminister i Erna Solbergs regjering 2015-2020.

Powered by Labrador CMS